Pratuři a divocí koně žijí nově v ptačím parku Josefovské louky na Náchodsku ve společné ohradě

25. leden 2021 08:37

Divocí koně a pratuři v ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře obývají teď společný prostor. Správci parku se rozhodli je spojit kvůli vytvoření vhodného prostředí pro zahnízdění mokřadních ptáků. Tato zvířata totiž obývají ptačí území právě proto, aby pomohli přirozeným způsobem udržovat podmínky pro divoké ptáky.

„Půjdeme speciální brankou ve tvaru V, aby se tady neprotáhli koně. Protože kůň nebo pratur se v té V brance nezlomí, my se tam protáhneme," říká Břeněk Michálek, se kterým vcházíme do prostoru, kde jsou v ohradě pratuři a divocí koně.
„Jsou to divocí koně a zpětně vyšlechtění pratuři, jak my říkáme."

Čtěte také

Už nějakou dobu tu pobývají dvě jalovice. Dosud žila zvířata, koně a pratuři, odděleně a teď došlo k jejich přemístění do společného prostoru.
„Čekali jsme, až si pratuři zvyknou na svůj nový domov. A nechtěli jsme je stresovat přítomností těch divokých koní. Ale poté, co jsme je spojili, tak se ukázalo, že ty obavy byly zbytečné, docela dobře spolu vycházejí."

„Než si pratuři zvykli, tak byli poměrně plaší a ukrývali se v hustém křoví. Teď už dost nabyli sebevědomí a já tedy nedoporučuji chodit k nim moc blízko. Protože na rozdíl od onoho období před měsícem, kdy spíš ustupovali, tak teď se k vám budou naopak blížit a budou naznačovat, že tady je jejich teritorium."

Čtěte také

Ota Valeš je dobrovolník, který v ptačím parku Josefovské louky pomáhá s péčí o veškeré ohrady. A těch je tady pěkných pár kilometrů.
„Zrovna ohrady kontroluji. Musím obejít poměrně velkou vzdálenost, už tady jsou ohrady tři. A teď ve sněhu to není úplně příjemné. Musí se zkontrolovat, jestli je všechno v pořádku. jestli někde nespadla větev a neporušila plot. Aby nemohla zvířata utéct, i když ona se drží většinou v houfu a jsou tu šťastná."

Příležitost vidět pohromadě pratury a divoké koně v jedné ohradě budou mít lidé až do konce zimy. V jarních měsících půjdou koně opět spásat jiné místo Josefovských luk.

Ptačí park Josefovské louky
Jedinečný projekt v rámci České republiky vzniká v turisticky atraktivní oblasti poblíž Josefovské pevnosti u Jaroměře ve východních Čechách od roku 2006. Má umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje a současně zpřístupnit území lidem a umožnit jim obdivovat krásu přírody.

Divocí koně a pratuři v ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře obývají teď společný prostor
autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související