Police Symphony Orchestra bilancuje. I přes různá omezení si tento rok pochvaluje a má další plány

31. prosinec 2020 08:58

I přes různé zákazy a rušení kulturních akcí si Police Symphony Orchestra letošní rok pochvaluje. Sice skoro nemohli zkoušet, ale v době naplánovaných vystoupení toho stihli mladí členové orchestru opravdu hodně. Podařilo se jim například vyprodat pražskou Lucernu, sehnat nemalou částku na charitativní účely a vůbec rokem poznamenaným pandemií koronaviru proplout se ctí a ve zdraví.

Setkání se členy Police Symphony Orchestra z Police nad Metují je vždy hodně hudební a zvukové. Tentokrát jsme se ovšem s vedoucí orchestru Petrou Soukupovou sešli v úplně prázdné zkušebně v klášteře v Polici nad Metují.

Čtěte také

Jaký byl letošní rok pro orchestr?
„Tento rok byl v prvé řadě oslavný, protože jsme slavili deset let trvání. Ale byla to zvláštní oslava, protože se nám plno plánů změnilo a zrušilo. Ovšem zároveň byly i nové projekty."

Jakou zkušenost tento čas přinesl?
„Na konci května jsme udělali online benefiční koncert na podporu broumovského kláštera, který byl vysílán živě. Pro nás to bylo něco úplně nového. A byl to pro všechny jeden z velkých životních zážitků. Myslím si, že na to budeme ještě dlouho vzpomínat."

Čtěte také

Inspirovala vás tato akce i do budoucna? Plánujete uskutečnit něco podobného?
„U nás je to tak, že nápady přichází různě. Ale necháváme si dveře otevřené. Máme plno plánů i na příští rok. Samozřejmě zohledňujeme aktuální situaci. Takže uvidíme."

Můžeme trošku nahlédnout do zákulisí orchestru? Stojíme ve veliké zkušebně, které je ale momentálně prázdná. Jak se to řeší s cvičením muzikantů dohromady, aby se dokázali sehrát. Dá se to také online?
„Online to vůbec nejde, obzvláště při takovém počtu. Poslední zkouška orchestru byla vlastně v říjnu a od té doby jsme se neviděli. Jsme v kontaktu online, řeší se spousta věcí, které jsme předtím nestíhali. Uvidíme, až se budeme moci sejít, jak nám to bude hrát."

Ohlédněme se ještě za rokem 2020. Co se konkrétně povedlo?
„Částkou přes půl milionu korun jsme podpořili v květnu kulturu tady u nás na Broumovsku. Šlo to na Agenturu pro rozvoj Broumovska a z části také našim kamarádům, kteří se dostali do nějaké složité situace způsobené koronavirem."

Čtěte také

„Pak jsme odjeli dokonce i koncertní turné ve třech městech po nádražích. Tam jsme podporovali Elišku Podzimkovou a její projekt Plešouni. Tam se vybralo přes sto tisíc korun. A ještě jsme stihli doslova za pět minut dvanáct udělat Sousedskou. Což byl nultý ročník koncertu, který chceme tady v Polici nad Metují opakovat. A vybralo se zase přes sto tisíc na další opravy kláštera."

„Vím, že je teď složitá situace pro všechny, ale nezastavujeme se a chceme dál vysílat naději, že zase bude dobře. Taková situace tady nemůže panovat věčně," dodává Petra Soukupová.

POLICE SYMPHONY ORCHESTRA založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy čerstvě patnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením Joela Hány, Věry Vlčkové a sdružuje mladé muzikanty a další dobrovolníky z celého Královéhradeckého kraje. Všichni se mu věnují ve svém volném čase bez nároku na jakýkoliv honorář. Dosud odehráli přes 120 koncertů v ČR i v zahraničí pro více než 100 000 diváků, a to včetně mnoha benefic, na nichž dokázali vybrat téměř 1,2 milionu Kč. Většina benefiční podpory směřuje na péči o seniory.

Police Symphony Orchestra plánuje první velkou hudební akci už na leden roku 2021. Jestli se ale uskuteční bude záležet na aktuální epidemické situaci.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související