Police Symphony Orchestra buduje v benediktinském klášteře své „orchestrální království“

15. únor 2020 10:50

Symfonický orchestr z Police nad Metují předělává prostory zdejšího benediktinského kláštera na zkušebnu. Police Symphony Orchestra má přibližně 60 členů, podle jejich vedoucí Petry Soukupové bylo velmi těžké sehnat vyhovující prostory, kam by se všichni vešli a navzájem se dobře slyšeli. 

Mladí muzikanti proto uvítali možnost přebudovat si tři místnosti v přízemí benediktýnského kláštera. Jednu už upravili za zhruba milion korun, další dvě je ještě čekají.

Symfonický orchestr z Police nad Metují předělává prostory zdejšího benediktinského kláštera na zkušebnu

„To je bývalá kotelna. A tahle místnost bude sloužit k tomu, abychom mohli dělat oddělené zkoušky. Aby smyčce nebo dechy mohly zkoušet zvlášť," vysvětluje Petra Soukupová.

Ještě je tady práce jako na klášteře

Je to trošku překvapení. Protože jsme při představě zkušební místnosti očekávali něco jiného. Je tady krásný klenutý strop s výklenky, ale celý prostor je polorozbořený a tá to ještě hodně práce ho uvést do toho správného stavu.

Čtěte také

„První věcí bude určitě udělat nová okna, protože potřebujeme, aby sem netáhlo. Do toho budeme dělat nové plynové topení, aby tady bylo teplo. Naštěstí je tu komín, takže se to dá vyvést nahoru. Budou se dělat zednické práce a bude se srovnávat podlaha, jelikož jsou tady různé díry, které je zapotřebí zadělat. Takže práce jako na klášteře," směje se Petra Soukupová.

Není tedy celá přestavba a rekonstrukce spíš za trest než za odměnu?

„Má to dvě různé roviny. My v tomto klášteře žijeme už deset let, byli jsme jen v jiném patře. A myslím si, že se na to těšíme. Protože si opravíme ještě další dvě místnosti, tak získáme takové orchestrální království. Protože sehnat na Policku prostor, který by po všech stránkách orchestru vyhovoval, je velmi těžké. Jsme rádi, že jsme v klášteře. Je to samozřejmě historická památka a to někdy přináší vyšší náklady na opravy, než jsme třeba čekali."

Jaký je rozpočet na opravu této místnosti?

„Zatím počítáme, že bychom si mohli vystačit zhruba se čtvrt milionem korun. Tento prostor je už méně náročný. Ale pokud bychom se bavili o vedlejší místnosti, tak tam již šlo půl milionu korun z naší strany a stejná částka od benediktinů."

Čtěte také

Jdeme se podívat do veselejších částí kláštera. Tedy do míst, kde jsou už práce hotové. Tady se už snoubí historie s moderními prvky. Odhlučňovací dřevěné výplně na stropě a zčásti i na stěnách imitují nahrávací studio.

„Tohle byla původní jídelna mnichů. Tak jsme se snažili k tomu přistoupit co nejšetrněji. Protože tu byly klenby, které kdybychom ale zachovali, tak se neuslyšíme. Proto se musela udělat nějaká šetrná konstrukce, která ten strop udrží a bude zvuk limitovat," dodává Petra Soukupová.

Hlavní zkušebna pro Police Symphony Orchestra už je tedy hotová. A na jaře začne přestavba první ze dvou dalších místností.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související