Pitný režim: 0,3 až 0,4 litru na 10 kg vaší hmotnosti. Spočítejte si svoji doporučenou denní dávku

19. červenec 2024

Různá letní, ale nejen letní témata dnes probereme s naším dnešním hostem, kterým je nutriční specialistka Monika Bartolomějová z Nutričního institutu. Jsou před námi další horké dny. Pojďme tedy začít tekutinami a rovnou otázkou, kolik bychom toho měli denně vypít? Protože i v tomto se názory odborníků liší.

Hodně se diskutuje také o tom, jestli bychom se do pití měli nutit. Postavit si před sebe nějakou velkou láhev a tu se snažit za den zdolat. Je to vhodné.
Ohledně pitného režimu je to tak, že i když nemáme žízeň, musíme se do pití nutit. Existují rizikové skupiny, jako jsou třeba děti nebo starší osoby, které nepociťují příliš pocit žízně a jsou třeba schopni opravdu téměř celý den nic nevypít, i když je horko.

Rozmezí doporučené dávky pitného režimu je poměrně široké a je potřeba se přizpůsobit i prostředí a okolnostem okolo nás.
Monika Bartolomějová, nutriční specialistka

Tedy speciálně tyto skupiny lidí by měly dávat pozor na to, kolik toho za ten den vypijí. A mohou to mít například třeba v nějaké velké láhvi, aby měli přehled.

Čtěte také

Existuje doporučené denní množství příjmu tekutin?
Ano, taková dávka existuje. Pohybuje se mezi 0,3 až 0,4 litru tekutiny na 10 kilogramů hmotnosti. To znamená, že pokud například někdo váží okolo 80 kilogramů, tak by měl zhruba vypít 2,5 litru vody. Nicméně vidíte, že to rozmezí je poměrně široké a vždy je potřeba se přizpůsobit i prostředí, ve kterém jsme. Zda jsme celý den venku na Slunci nebo naopak zavřeni v chladné místnosti. Je potřeba přihlédnout k okolnostem, které se okolo nás dějí.

Jaký vliv má pitný režim na proces hubnutí?
Pitný režim má vliv naprosto na všechno, ať hubneme nebo nehubneme nebo ať přibíráme. Pitnému režimu musíme věnovat opravdu velkou pozornost. A co bych možná zmínila v rámci pitného režimu a hubnutí, tak bych zdůraznila, že se občas setkávám s názorem, že v momentě, kdy člověk hubne, je potřeba poměrně extrémně navýšit pitný režim.

Já osobně se s touto myšlenkou neztotožňuji. Podle mne je stále nutné přihlížet k tomu, kde se člověk pohybuje, jestli cvičí, jak moc se potí atd. Než extrémně nějakým způsobem navyšovat pitný režim.

Alkohol do zdravého pitného režimu nezapadá, je to pro tělo toxická látka. Na doplnění tekutin, ani jako regenerační nápoj ho nedoporučuji.
Monika Bartolomějová, nutriční specialistka

Někteří lidé to dělají tak, aby toho méně snědli, tak prostě vypijí větší množství tekutin, ale to samozřejmě není vůbec cesta. Tady bych jen upozornila na to, že v momentě, kdy tohle někdo udělá, tak může narušit své trávení, které je spojeno s konzumací jídla i třeba narušit.

Čtěte také

Protože pokud někdo vypije větší objem tekutin a potom se nají, tak tím naředí žaludeční šťávy a pak trávení nemusí probíhat úplně správně nebo se nemusí člověk dobře cítit.

Jak zapadá případně alkohol do toho pitného režimu?
Nezapadá. Alkohol jako takový je pro tělo toxická látka. Tedy součástí pitného režimu by rozhodně alkohol neměl být. Ale na druhou stranu se setkávám s názorem, sportovali jsme, tak jsme si dali pivko a doplnili ionty Ano, pivo obsahuje některé vitamíny, ale zkrátka je tam alkohol, který jen tak nezmizí a jeho účinky v těle jsou negativní.

Já bych tedy rozhodně jako regenerační nápoj po sportu alkohol nedoporučovala. Stejně tak na doplnění tekutin, to absolutně ne.

Čtěte také

Našla jsem i přirovnání, že vypít pivo je, jako kdybych snědla koblihu.
Alkohol, nebo pivo, které je u nás asi nejčastější, je opravdu kalorická bomba. Nejde jen o alkohol samotný, ale ten nápoj obsahuje i cukry a sacharidy, a to samozřejmě vše zvyšuje jeho energetickou hodnotu. A další problém je, že málokdo zůstane u toho jednoho piva.

Jen pro představu, když si dáme velké dvanáctistupňové pivo, tak jeho energie plus minus může odpovídat tomu, jako kdybychom snědli jeden a tři čtvrtě rohlíku. A když si někdo těch piv dá pět, tak už to je pěkná dávka energie.

Celou letní radioporadnu s nutriční specialistkou Monikou Bartolomějovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související