Letní záněty močových cest. Dodržujte pitný režim a uvařte si bylinkový Zlatý čaj. Máme recept!

3. srpen 2023

Hostem radioporadny je odbornice na bylinky z bylinkové školy Zelená louka Radka Svatošová. Dnešnímu tématu jsme dali podtitul Bylinkami proti letním zánětům. Asi půjde konkrétně nejčastěji o záněty močových cest, protože s tím spousta lidí v létě bojuje. Možná je to hodně spojeno i s tím, že se chodíme často koupat a nedodržíme hlavní zásady hygieny. 

Měli bychom v létě dodržovat nějakou prevenci?
Určitě. Ale je to tak, že záněty k létu patří. A spousta žen se mi svěřuje, že jim to často zkazí dovolenou na kterou se celý rok těšily. A je to přesně o nedostatku prevence. Nemáme na cestách kolikrát možnost dodržovat pitný režim, nemáme možnost se pořádně napít, o nějakých bylinkových čajích ani nemluvě.

Radka Svatošová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A samozřejmě často jsou to také mokré, studené plavky a prochladlé nohy, koupání či ostré jídlo, na které nejsme zvyklí. Tedy těch faktorů je spousta. Jsou to věci, které se jinak v průběhu roku nevyskytují, a ty způsobí, že nás trápí různé záněty, ať už jsou to močové cesty, nebo vaginální infekce. Ale jsou způsoby, jak se tomu dá předejít a jak se to dá zachránit.

Kdo se chce bylinky naučit poznávat, měl by si vyjít aspoň jednou či dvakrát do přírody s někým, kdo mu rostlinky ukáže takzvaně naživo.
Radka Svatošová, bylinkářka

Abychom nemuseli použít antibiotika? Co tedy poradit z oné prevence?
Musím říct, že tohle téma mám dost osobně osahané, takže vím, o čem mluvím. Dovede to člověka potrápit, takže potom je tak zoufalý, že klidně spolkne i antibiotikum, cokoliv, co mu uleví od bolesti.

Čtěte také

Je potřeba, ať už preventivně nebo ve chvíli, kdy pocítíme nepatrné první příznaky, opravdu začít s pitným režimem a to velmi důsledně. To znamená, když nemáme možnost pít bylinkové čaje, tak se prolévat aspoň čistou vodou. Ale doporučuji si do zavadla přibalit malou cestovní konvici a lehký malý hrníček, abychom si čaj mohli uvařit.

Takže pokud máme možnost, nasadit bylinkové čaje, které se dají udělat třeba i z místních bylin. Nemusíme nutně vozit ani vlastní bylinkové čaje s sebou, můžeme použít to, co zrovna najdeme někde na horách nebo v přírodě.

Zlatobýl

Ale abychom nesáhli vedle.
Tady bych doporučila, ať si každý, kdo se chce bylinky naučit poznávat, vyjde aspoň jednou či dvakrát do přírody s někým, kdo rostlinky ukáže naživo. Aby si k nim člověk mohl přivonět, ochutnat je, osahat si je. Protože fotografie nestačí ke spolehlivému určení, je potřeba se naučit bylinky znát. Ale jsou i běžné rostliny, které rostou na našich zahrádkách a ty většinou lidé poznají. Ty se dají používat bezpečně.

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz

Tak to byl pitný režim. Co dalšího pro své zdraví můžeme v létě udělat?
Zmínila bych některé bylinky, které nám pomohou. Jednou z nich je zlatobýl kanadský. Ten, dá se říct, nahradil náš zlatobýl obecný neboli zlatobýl celík a roste opravdu všude. Je to rumištní rostlina, u nás se vysemenila na několika místech na zahrádce, tak jsem si ji tam nechala a pravidelně ji sklízím. A to je, dovolím si říct, taková dostupná první pomoc v létě, která nám pomůže pročistit močový a vydezinfikovat močový měchýř.

Zlatobýl kanadský roste všude, je to rumištní rostlina. Není vhodný na dlouhodobé používání, ale pro akutní případy je skvělý.
Radka Svatošová, bylinkářka

Někteří bylináři tento zlatobýl moc neuznávají, podle nich je lepší onen náš původní, ale o tom nemá smysl se bavit, protože ten už je velmi vzácný a pokud ho někde najdeme, tak by byl hřích ho trhat ve velkém množství na čaj. Tento zlatobýl kanadský podle mé zkušenosti jej dokáže nahradit naprosto bez problémů a je velmi účinný.

Čtěte také

Tedy když na nás přijdou v létě problémy s močovými cestami, určitě někde uvidíme ony žluté pruty, takovou nápadnou, vysokou, žlutě kvetoucí rostlinu a můžeme si její rozkvétající květy natrhat, udělat si konvici čaje a močové cesty proplachovat. Je to ale bylinka silnější, není tedy úplně vhodná na dlouhodobé používání, ale pro akutní případy je skvělá.

Když jsem dohledávala nějaké vedlejší účinky, tak jsem nic nedohledala. Ale je to opravdu silná rostlina, obsahuje saponiny, takže to není něco, co bychom si měli ordinovat po celý rok. Ono ostatně i naše tělo nám to řekne velmi dobře, protože nám prostě přestane chutnat, když ji pijeme nějakou dobu.

Recept na Zlatý čaj

Jde o nejlepší a nejléčivější čaj i při těžších onemocněních ledvin a močových cest. Doporučivali jej ti nejznámější čeští a rakouští bylináři.

Smíchejte celík zlatobýl (zlatobýl obecný), svízel syřišťový a pitulník žlutý (žlutá hluchavka). Podle množství bylinek, které seženete, je můžete smíchat v poměru 3 : 2 : 1. Pokud budou v trochu jiném poměru, nevadí. Popíjejte zhruba 3 týdny třikrát denně nalačno nálev (lžíci směsi zalijte 1/4 litrem vařící vody).

 

Jana Kudyvejsová a Radka Svatošová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou bylinkovou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.