Pikantní omáčka z červené čočky. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale má i mnoho možností využití

Pokud už vaše blízké nebaví čočka nakyselo, máme pro vás originální způsob, jak jim čočku připravit. Zkuste si uvařit omáčku z červené čočky, která je poměrně rychle vařená. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte, uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.

Ingredience
  • červená čočka
  • konzerva krájených rajčat
  • zeleninový vývar
  • cibule
  • 3 mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • česnek
  • olivový olej
  • sušené oregano
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • pepř
  • cukr

Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků.

Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.

Luštěniny vám doma vydrží dlouhou dobu. Když dostanete chuť, stačí sáhnout po vhodném sáčku nebo konzervě ve spíži.

Postup:
Zeleninu omyjeme a očistíme.
Cibuli a česnek nasekáme nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo a řapíky nakrájíme na menší kousky.
V hrnci rozpálíme olej a opečeme mrkev a celer. Když zelenina zezlátne, přisypeme cibuli, česnek a vše orestujeme.
Přidáme propláchnutou červenou čočku, konzervovaná rajčata, koření a vše zalijeme vývarem.
Vaříme do zhoustnutí.
Dochutíme solí a pepřem, a můžeme přisypat i trochu cukru.
Podáváme s těstovinami.

Soutěž o nejlepší zvěřinový kotlíkový guláš!

Minulou sobotu jsme vysílali z autokempu Stříbrný rybník v Hradci Králové, kde se i náš tým zúčastnil soutěže o nejlepší kotlíkový zvěřinový guláš.

Sami jsme se přesvědčili, že to není jen tak. Není to nejjednodušší. Neustále hlídat oheň, aby se nepřipálilo, ale zase na druhou stranu, aby se vše dělalo pěkně rovnoměrně. A co asi bylo úplně nejtěžší - vařit ve velkém pro tolik návštěvníků i pro porotu.

Čtěte také

Když jsme do té soutěže šli říkali jsme si, že si to s vámi musíme pořádně užít a hlavně, že budeme rádi, když se nám to povede, nic nespálíme, maso nerozvaříme a když nám to pochválíte. Tohle všechno jsme snad splnili, vaření na kotlíku jsme si vyzkoušeli a pro příště už jsme si udělali pár poznámek. Jedna z nich zní - mít správné ohniště.

Třeba takové, jaké měli ti, kteří vyhráli - Dobrovolní hasiči z Dolních Ředic. Za kterými Zdena Kabourková došla s mikrofonem, hned po vyhlášení výsledků. Rozhovor si můžete poslechnout v rámci dnešního Vaření s Habadějem!

Vítězové soutěže o nejlepší zvěřinový guláš na Stříbrném rybníce v Hradci Králové při Dni s myslivci! Spolu se Zdenou Kabourkovou

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.