Petr Voldán: Těšení proti odmítačům

Už jen hodiny počítáme do Štědrého dne a děti dobře vědí, že už se jen jednou vyspí a přijde kouzelný večer u stromečku a s dárky. Naproti tomu jsou ale i lidé, kteří vánoční svátky tzv. “neřeší”. O tom všem a také o nové zajímavé tradici je dnešní glosa Petra Voldána.

Děti se nemohou dočkat - těší se na dárky. A my dospělí? Někdo by měl svátky už nejraději za sebou, jiný se těší také jak děcko, ale ani ne tak na dárky jako na pohodu, další mají vánoční dny jako čas prožitků a zážitků, po mnohé z nás je to příležitost k setkání s těmi, které jinak vídáme málo nebo v docela jiné atmosféře.

Vánoce jsou specifické

A já se přiznám, že nemám rád hlasy tak trochu frajersky přezíravě tvrdící - vánoce nemusím, vánoce mi nic neříkají, my neslavíme ani nepečeme cukroví a tak podobně.

Adventní čas a vánoce

Dovedu pochopit něčí složitou osobní situaci, momentální krizi, ale těm, kteří jsou naladěni protivánočně s jakýmsi opovržlivým výrazem a módní pózou, odmítající trochu sentimentu, nostalgie a jiného naladění než jindy v roce, těm nevěřím.

Mám takový přístup za ochuzení

Zážitky a prožitky k životu patří a určitě ho dělají příjemnějším a plnějším. A myslím, že je dobře, když se snažíme tradice a pohodovou atmosféru přenášet už na děti, když je do ní vtahujeme.

Čtěte také

Tak jako v některých městech - a je jich stále víc - dávají školákům příležitost vyzdobit ulice, náměstí i parky vánočně nazdobenými stromečky. Kromě těch oficiálních, velkých, kterými se města trumfují, kdo má strom větší, svítivější, blikavější, barevnější, jsou ty malé tak nějak přívětivější, malebnější a mnohdy nápaditější.

Je zajímavé vidět, čím vším a jak je možné zkrášlit stromečky. Vyhrávají nápady - papír, různé lesní plody, ovoce, drobné hračky, překvapují barevné kombinace. Stranou jsou všechny ty komerčně podsouvané trendy a barvy. Vánoce v dětské fantazii jsou opravdické a navíc i soutěživé mezi třídami.

Nápad, který žije i v našem regionu

Třeba Českou Skalici zdobí 23 stromečků s nápady dětí mateřské a základní školy a letos nově i Střediska volného času Bájo. Možná mezi dětmi tak bude v dospělosti méně těch negativně naladěných, co hlavně řeší, proč jsou svátky zase bez sněhu a mrazu.

Adventní čas a vánoce

Jistě, byly by hezčí a příjemnější. Ale na druhou stranu - po včerejším začátku slunovratu se pomaličku prodlužuje den. Další důvod k lepší náladě a pohodě v předvečer Štědrého dne.

Tak vám přeju šťastné, veselé a pohodové!

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Prosinec

    O víkendu začal advent i poslední měsíc roku. Má název prosinec něco společného s častějšími prosbami o štědrost při pomoci potřebným v tomto období nebo ne?

  • Petr Voldán: Vánoční dárkobraní

    Nejen děti našly včera večer pod stromečkem toužebně očekávané dárky. Snad každém z nás udělá radost i jen maličkost, která je důkazem, že na nás někdo myslel. 

  • Petr Voldán: Čistá stránka

    Rok 2019 zatím počítáme jen na hodiny a minuty. A tak jen těžko odhadovat, jaký bude. Čistou stránku má před sebou i autor první letošní glosy Petr Voldán. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.