Petr Voldán: I Ježíšek inovuje

Dnešní glosa je ještě tak trochu ozvěnou Štědrého dne. Podle Petra Voldána se totiž potvrdilo, že i symbol tradic - Ježíšek - postupně inovuje.

Snad všechno se mění. A letos jsem si znovu uvědomil, že se postupně proměňují i některé tradiční zvyklosti, spojené s Vánocemi. Přitom mi teď nejde zrovna o to, že má Ježíšek stále častěji smlouvu i s internetovými pomocníky jako dodavateli překvapení pod stromeček.

A navíc některé inovace se zase vracejí skoro do původního stavu. Jako například kdysi opěvovaná novinka, která měla zachránit lesy. Umělé vánoční stromečky sice postupně získávaly nejen na popularitě, ale i na podobě hodně blízké těm přírodním.

Adventní čas a vánoce

Ale když vyšlo najevo, že při jejich výrobě do přírody vypouštíme víc škodlivin, než je zdrávo a když začaly přírodní jedle, borovice a smrčky produkovat i specializované plantáže, byl návrat přírodních vánočních stromečků tady. I s pomocí retro vlny a také nápadů, jako jsou stromečky v květináčích nebo i z půjčovny.

Dnes mám ale hlavně na mysli inovační posun ježíškovských dárků. Byť totiž přetrvávají setrvačností opovržlivé vtípky na tzv. měkké dárky - myšleno ponožky, šálky, pyžama a jiné textilie, změna je tu víc než patrná. Takové ponožky - fusekle, fusky, nedávno ještě předmět hodný tak ohrnování nosu, mají nejen populární specializované obchody. Jejich design je nanejvýš moderní, nápaditý a provedení leckdy až luxusní.

Dítě a noc

A tak najít dnes pod stromečkem ponožky už nevyvolává kyselé úsměvy, ale naopak nadšení. Včetně mladých věkových skupin. I šátky a pyžama žijí renesancí a nechybějí v nabídce dárků mezi všemi renomovanými módními značkami.

Takže nejen tvrdé, ale i měkké dárky asi v řadě domácností letos vyvolaly radost. Kdežto Ježíšek v nejednom takovém případě musel sáhnout do peněženky podobně hluboko, jako v případě dárků tvrdých, třpytivých. Ona přece inovace - ani ta ježíškovská - není legrace. A teď už pohodový druhý svátek vánoční.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio