Petr Voldán: Není déčko jako déčko

Podzim s sebou přináší i jinou zábavu, než jsou některé letní hrátky. A protože víc fouká, začali se na obloze objevovat i papíroví draci. Ale časy se mění a tak nejsou nad našimi hlavami sami. Víc už ale Petr Voldán v následující glose.

A není ani pouštění jako pouštění. Namísto draků leckde brázdí nebe nad loukami a kopečky drony. Déčko střídá déčko - papír moderní materiály a dálkové ovládání.

Oni už ani draci nejsou dávno jen z papíru a označení drak muže fungovat obecně pro ptáky i jiné objekty z různých lehkých materiálů, které se už ani ne na šňůrách, ale na silonových strunách snaží využívat podzimní větrné poryvy.

Mělo to sice svoje kouzlo, když se do výšky povedlo dostat draka, z papíru vystřiženého a na modelářské laťky nebo špejle nalepeného. Když vítr nabral sílu, špagátek se začal zadírat do dlaně, ale ten pocit, vidět, jak drak divoce brázdí nebe nad hlavou. A dala se mu posílat po provázku i psaníčka, která vítr spolehlivě vysoukal až za drakem.

Jenomže tak jak pomalu odcházely časy lodiček dlabaných ze silné borové kůry, aby místo nich na hladinu potoků a rybníků zamířily plastové lodičky s motorkem, draků přece jen ubylo. Ale nad hlavami dětí - vlastně spíš tátů, protože pro nás jsou chvíle draků, tak jako třeba i vláčků vítanou příležitostí vrátit si roky mládí - prázdno nezůstalo. Draky střídají drony. Déčko za déčko.

Už to není sice tak poetické, ale moderní doba si žádá moderní hry

A vyprovokovat kluky, aby se zvedli od mobilních telefonů nebo počítačů a vyrazili na kopec s papírovým drakem je bezpochyby těžší, než je odlepit od přístrojů a zaujmout jinou technikou. Dron je i víc než jeho předchůdci vrtulníčky a podobná vznášedla. Tím spíš, že kluci dobře registrují jejich všeobecné rozšíření. Ani je, ani tatínky zatím neodrazují pravidla pro užívání dronů, která budou asi stále přísnější.

Létání draka zabaví děti na hodně dlouhou dobu, vyrobte jim vlastnoručního letce

A tak mají draci tvrdou konkurenci. Možná jim bude nahrávat právě ta rostoucí přísnější regulace a také možná cena. I třeba obliba retro zážitků. Kdo ví. Každopádně by byla škoda, kdyby jedno dečko - draky - vymazala z nebe nad hlavou - déčka dálkově ovládaná. Na rozdíl od dronů jsou draci, byť jen papíroví, s námi tak nějak těsněji spojení. I tím špagátkem.

Ale teď už příjemný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Kam až? Kam pustíme

    Někdy se opravdu divíme, s čím dokáží výrobci a prodejci ještě přijít. Třeba v různých příchutích jinak tradičních pokrmů nebo nápojů. Jsou takové inovace dobré?

  • Petr Voldán: Při vší úctě

    Je sice den připomínky slovanských věrozvěstů a zítra připomínka upálení Jana Husa, ale to neznamená, že na vnitropolitické scéně zavládl klid. Spíš opak je pravdou. 

  • Petr Voldán: Umění pí ár

    Americký prezident poprvé na severokorejském území. Ze zahraničních informací víkendu zpráva číslo jedna. Na prahu nového měsíce a také prázdnin téma pro dnešní glosu. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.