Petr Voldán: Umění pí ár

Americký prezident poprvé na severokorejském území. Ze zahraničních informací víkendu zpráva číslo jedna. Na prahu nového měsíce a také prázdnin téma pro autora dnešní glosy Petra Voldána.

To nám ty prázdniny pěkně začínají, co říkáte? Docela ostrý start do letních časů, všeobecně chápaných jako uvolněnějších, nebojím se konstatovat lenivějších. Včetně zahraniční politiky. Navrch mívají touto dobou témata lehčí, do popředí se většinou derou rozmary počasí, záhadné obrazce v obilí, žraloci na plážích a podobně.

Nečekaný šrapnel ale vhodil do poklidu dění ostřílený “narušitel”, americký prezident Trump. I když - opravdu budeme věřit tomu, že jeden den prezidenta Spojených států napadne pozvat vůdce Severní Koreje ke krátké schůzce na hranici s Koreou Jižní jen tak cestou z Japonska a druhý den už si potřásají rukou? Nezapomínejme, že podobná setkáni na úrovni hlav států, tím spíš pak těch, které rozdělují třeba i tvrdé sankce, chystají v zákulisí vedle diplomatů i tajné služby týdny a měsíce.

Donald Trump

Ale budiž, svět překvapeně otevřel ústa, když Trump pustil na veřejnost vyzvu, že míří na hranici mezi Jižní a Severní Koreou a než je stačil zavřít, kráčel americký prezident s Kimem po severokorejském území.

Pár kroků, pár metrů a na druhé straně smršť zpráv, fotografií, úvah, komentářů, spekulací. Vybere si každý. Co je ale nad tím vším - americký prezident o víkendu opanoval média, ovládl svět. Vyvolal naději, nezahladil pochybnosti, nezměkčil sankce, přitom uvolnil atmosféru.

Zkrátka dosáhl šikovně svého

Jeho “pí ár” opět zafungovalo. Tedy jeho komunikace s veřejností, ale i ostatními politiky a státníky, jeho ovlivňování se povedlo. A koho teď třeba hned zajímá, že den před krůčky s Kimem Trump asi ustoupil prvnímu muži Číny. Zatím nezavede proti Pekingu drastická cla na dovoz čínského zboží, obnovují se jednaní o obchodní dohodě a Trump oznamuje i zmírnění omezení pro firmu Huawei. Čímž mimochodem možná zamotal hlavu mnoha slepým “kopírovačům” amerických ekonomických kroků.

Diplomacie je prostě umění kompromisu a když se přidá šikovné “pí ár”, začínají nám prázdniny docela zostra. A tak teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související