Petr Voldán: Kam až? Kam pustíme

Někdy se opravdu divíme, s čím dokáží výrobci a prodejci ještě přijít. Třeba v různých příchutích jinak tradičních pokrmů nebo nápojů. Letní cestování nabízí ještě větší možnost se s takovými výstřelky setkávat. Jsou takové inovace dobré nebo jde jen o marketingová lákadla? Odpověď není jednoznačná, soudí v dnešní prázdninové glose autor Petr Voldán.

Ovocný jogurt, který ovoce nikdy nepotkal. Podobně nápoje nebo kosmetické výrobky, nabízející tak roztodivné chuťové či voňavé, případně zázračně účinné kombinace. Kdyby všechny ty tuny rakytníků, růží, ale i uzeného a dalších ingrediencí měly skutečně vyrůst nebo mít reálný původ, nevešla by se nejen na naše pole ona kvanta řepky nebo kukuřice.

Uzené maso, šunka (ilustrační foto)

A uzené by muselo rovnou běhat živé ve výbězích, aby zvládlo ochutit ty miliony pytlíků chipsů, ale i čaje nebo piva.

Islandští pivní specialisté přišli dokonce s příchutí uzených varlat plejtváků. Kdo snad raději zajímavou zmrzlinu, klidně - je i čabajková, s chutí kremžské hořčice nebo štrúdlu.

A tady se zastavím

I do zmrzlinářské branže vtrhla chemie a leckde olizujeme kornoutky s výrobky z prášků s příchutěmi - řekněme přírodě trochu daleko. Ale ne všude. Máme rádi experimenty a tak se nedivme zmrzlinářským kouzelníkům, že nás “utáhnou” i na makovou, slanou nebo zrovna tu čabajkovou. A ze surovin, kterými se v názvu chlubí. Narozdíl od některých zmíněných jogurtů, kde kupříkladu jahody představuje mimo jiné i něco, co neumím skoro vyslovit, natož si představit - třeba trinatriumcitrát nebo difosforečnan vápenatý.

Jakou zmrzlinu máte nejraději? (ilustrační foto)

Ono se stačí zamyslet - když všude číhá vanilka - z colových nápojů, jídel i kosmetiky a uvědomíme si, jak je jí málo a je prý dražší než stříbro, kdo by ji tak vehementně do všeho pěchoval.

A tak je vanilky z přírody ve výrobcích s touto příchutí jen jedno jediné procento. Náhražky jsou dvacetkrát levnější a o peníze jde.

Ale zpátky ke zmrzlině a dalším potravinám a nápojům

Je to konkurenční boj. U té zmrzliny se nechám k experimentu zlákat, i když zrovna čabajkovou nebo s hořčicí ne, to jsou pro mne až moc výstřelky. Nikomu ale zájem neberu.

chipsy

Tak jako asi jsou přívrženci arašídů s příchutí bramboráku - osobně si rád obojí, ale zvlášť. Jenže kdyby zájem nebyl, nebylo by například tolik vod s příchutěmi.

Kam až výrobci s krkolomnými a hlavně těmi umělými náhražkami půjdou, je vlastně na nás. Kam je od vanilkové a čokoládové zmrzliny, vody s obyčejnými bublinkami a brambůrky z brambor vlastně pustíme. A teď už pohodové prázdninové pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související