Petr Voldán: Místo mimozemšťanů elektroauta

Tradičním letním tématem médií bývaly v dobách menších kotrmelců počasí oblíbené kruhy a jiné záhadné obrazce v obilí. Ty ale střídají různé jiné bombastické titulky. Jako třeba ohromující zpráva posledních dnů o strmě rostoucím odběru elektřiny v dobíjecích stanicích pro elektromobily. Autor pondělní glosy ale nabádá ke střízlivosti, protože udivující titulek ještě neznamená světoborný obsah informace.

Pachatelé zvláštních obrazců v obilí, kterými bývali se záhadnou tajemností označováni každé léto medii v náznacích mimozemšťané, mají smůlu. Přesněji šikovní vtipálci s traktory a sekačkami, poskytující novinářům munici pro okurkovou sezónou laděné články. Letos si neškrtnou.

Čtěte také

Vedle hitu léta - sucha a počasí obecně, je střídají jiné pokusy zaujmout lenošící dovolenkáře. Včetně udivujícího titulku - “Strmě roste odběr elektřiny na dobíjecích stanicích aut na elektřinu”.

Bylo by pochopitelně fajn masově brázdit republiku v nehlučných, navíc čmoudy nevypouštějících autech. A na klasické “nafťáky” i “benzíňáky” koukat s nostalgií - u některých snad i opovržením - na srazech veteránů. O tom žádná, je zvykem říkat s nadhledem u věcí jasných. Jsem pro všemi deseti, ale i realista.

Bojím se, že mé generace se tenhle idylický obrázek asi týkat nebude. Byť bych měl nad titulkem s nadějí v očích zajásat.

Strmý růst je bomba, to sem vtrhla ta automobilová revoluce

Ale chce to ponořit se - jako vždycky - do houštiny řádků pod lákavým titulkem. Realita? Ano, růst odběru elektřiny pro auta vypadá bombasticky - za půl roku už “nasála” ze zásuvek tolik proudu, jako za celý rok minulý. Jenomže - u nás je prý asi osm milionů různých vozidel, kdežto elektroaut asi tři tisíce.

Tudíž bomba se týká ani ne čtyř setin procenta automobilů. Setin... 

Chápu, že je třeba lidi motivovat k ekologickému chování

Ale motivace pozitivní diskriminací, drtivou většinu lidí nechávající sledovat, jak se jejich pohonné hmoty kolébají nad třiceti korunami za litr, kdežto motivované movité a firmy podporujeme dotacemi a slevami na elektřinu pro jejich vozidla - podporujeme všichni v cenách elektřiny nehledě na vlastnictví aut - to je cesta trochu nefér.

Vnitřní dobíjecí stanice elektromobilu

Tak jako bude nefér, pokud bude opravdu omezován vjezd do měst běžným autům na úkor přednosti pro ta na elektro zásuvky. Ano, ať jich je víc a víc i v úřadech a institucích - u pošty třeba, ale jinak musí - mimo jiné - nastat i čas většinové dostupnosti čistých aut.

Pak to bude bomba. Pro všechny a ne jen pro čtyři setiny. Vše trochu s nadsázkou, pochopitelně. A teď už pohodové pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.