Pěstitel Václav Koula: Růže jsou rozmanité svými květy, barvou i velikostí. A měly by i krásně vonět

28. březen 2022

Radioporadna o královně květin, o růži. Jaké růže vybrat, které jsou nejodolnější, jak tyto nádherné květiny pěstovat, jaké stanoviště pro ně na zahradě vybrat.

RNDr. Václav Koula, který organizuje každoroční soutěž růží v královéhradeckém rozáriu, hovoří v naší radioporadně na téma: správná péče o růže.

Václav Koula ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Proč se vlastně říká, že růže jsou královnami krásy?
To není úplně jednoduchá otázka, ale když přijdete do přírody a vidíte jen prostou planou růži českou v naší krajině, tak vidíte, že je krásná, milá a příjemná. Tak to je možná jeden důvod, že prostě má v sobě onu prostou krásu zakotvenu.

Moderní odrůdy růží se díky pokroku při šlechtění nemusejí proti houbovým chorobám prakticky stříkat žádnými fungicidy ani ničím jiným.
Václav Koula, pěstitel a znalec růží

A růže nás také provází kulturními dějiny lidstva od velmi starých dob. Památky na první růže byly nalezeny v Persii nějakých 500 let před naším letopočtem. Potom v antice jsou na freskách zobrazeny růže, jak se jimi zdobily tehdejší hostiny. Pak ve středověku se v klášterech zachovaly růže, dostaly se k nám nádherné damašské růže, a posledních 200 let se úžasně šlechtí.

Čtěte také

Příroda se na růžích doslova vyřádila v nekonečné škále barev, tvarů i velikostí. V Hradci Králové máme úžasné rozárium a také zahradu Farmaceutické fakulty, které nabízejí mnoho růží. Kolik jich máte vy na své zahradě?
V loňském roce jsem to počítal a je jich přibližně něco kolem 250 kusů. Ale někteří mí kolegové jich mají ještě násobně více.

Pamatujete si chvíli, kdy jste se do růží zamiloval?
Pamatuju si, že když jsem měl svoji první zahradu asi tak před 25 lety, tak jsem si tam tři růže zasadil. Tím to začalo, začaly se mi strašně líbit a úplně jsem jim propadnul.

Čtěte také

Co je největší odměnou při pěstování růží?
Na růžích je krásné, že vás provázejí celý rok. Některé začnou kvést už koncem května, další potom v červnu. A na rozdíl od jiných květin, které kvetou jen jednou, tak růže kvetou opakovaně. To je krása toho, co se podařilo za staletí šlechtění vytvořit, že kvetou znovu v létě, potom mají ještě hodně květů i na podzim. A kdo má růže, tak ví, že není problém, abyste viděli kvetoucí růži třeba i v listopadu.

Je pěstování růží snadné? Je to květina radost, ne pro starost?
Tady se budeme trošičku lišit v tom, jak to vidí běžní zahrádkáři a jak to vidím já. Já si myslím, že růže nejsou náročné, ale to si mnoho lidí nemyslí, ovšem je to škoda, protože ve skutečnosti jsou růže velmi nenáročné rostliny, ony hluboce koření, čili dokáží se dobře postarat o vodu. A jediné co jim musíme věnovat, tak je trošičku péče teď na jaře, aby byly zdravé a odolné.

Čtěte také

Podstatný je možná ale výběr správné odrůdy, aby byla choulostivá a my nemuseli řešit různé nemoci.
Ano, ale v tom se také hodně při šlechtění růží pokročilo. Vidím to za těch asi 20 let, co jsem v rozáriu, jak se růže vylepšují. Takovou metlou růží jsou různé houbové choroby, ale moderní odrůdy růží už tohle vůbec nemají a proti houbovým chorobám se prakticky nemusejí stříkat žádnými fungicidy ani ničím jiným.

Jak tedy vybrat ten správný kultivar?
Každý by se měl určitě řídit svým estetickým cítěním, lidé mají rádi různé barvy. Jedna růžová není nikdy stejná pro každého člověka. A potom záleží také na tom, jak máme velkou zahradu. Většina lidí si může pořídit jen menší růže, ale tahle květina je nesmírně rozmanitá nejen svými květy a barvami, ale také svou velikostí. Odhaduje se, že je vyšlechtěno něco kolem 30 000 druhů růží.

Čtěte také

Jak se v tom má obyčejný smrtelník zorientovat?
Všechny se však nezachovaly, takže zejména ty staré růže se dnes pěstují ve velmi omezené míře, protože skutečně nejsou často zdravé. Nekvetou opakovaně a nemají takovou barevnou škálu. Tedy zachovalo se jen několik těch nejkvalitnějších starých růží, tedy stále se pohybujeme spíše mezi moderními růžemi a tam je samozřejmě už to množství menší.

Co vy považujete za základ růže? Co dělá růži růží?
Je to určité charisma, kterou v sobě tato květina má. Každý, kdo si vezme růži do ruky, tak si k ní úplně samovolně přivoní. Myslím si, že by růže měla vonět, i když ne všechny voní. Ale vůně je na růži něco překrásného. A potom určitá měkkost na pohled i na dotyk.

Václav Koula a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Trny ale také patří k růžím.
Ne ke všem. A navíc trny patří nejen k růžím.

Celou růžovou radioporadnu s Václavem Koulou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související