Kouzelné království růží můžete obdivovat v královéhradeckém soutěžním rozáriu v Kuklenách

3. červenec 2021 13:56

Královéhradecké soutěžní rozárium v Kuklenách je pro veřejnost otevřené až do neděle 4. července. Obdivovat a hodnotit růže můžete od 9:00 do 17:00 hodin. Mezi půvabné květy vás společně s členkou Rosaklubu Miroslavou Dostálovou zve redaktorka Eva Boudová.

Jsme v rozáriu mezi růžemi, které jsou nádherně nakvetlé.

Čtěte také

„Konečně. Letos jsme na jaro a rozkvět růží velice dlouho čekali. Dokonce jsme museli o týden odložit hodnocení. A prosíme návštěvníky, kteří přijdou k nám do rozária, aby se také zúčastnili hodnocení a vybrali své favority. Následně budou také zveřejněny výsledky této laické soutěže," říká s úsměvem Miroslava Dostálová.

„V posledních letech posílají šlechtitelé do soutěže kolem 60 růží. Kde jsou vidět velké cedule, tak tam je už ocenění, to jsou růže, které byly ohodnoceny v letošním už 39. ročníku mezinárodní soutěže. Tam najdete buď čestné uznání nebo první cenu. Či dokonce Zlatou růži města Hradce Králové, což je nejvyšší ohodnocení."

Je to nádhera, všechny růže jsou krásné

Přicházíme k vítězi celé soutěže, vyhlášenému odbornou porotou. Je to jemně žlutě zbarvená růže, která nádherně voní.

Čtěte také

„Ano, velmi hezky voní. A také připomíná velmi jednoduché růže. Její květ je opravdu poměrně jednoduchý, ale velice něžný. Stejně jako její vůně. Samozřejmě v této době už je poznamenaná trošku povětrnostními vlivy, protože jednak přišla velká vedra a potom i déšť."

„Ovšem růže stále krásně kvetou, jsou to doslova celé chomáče květů. Takže vždy je ve středu květ, který je momentálně otevřený o kolem něj jsou ty pomalu odkvétající. Ale pořád je velice pohledná," říká členka Rosaklubu Miroslava Dostálová.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související