Pojďte nakouknout do tajemství světa růží. Hodí se opravdu na jejich přihnojování banány?

11. duben 2019

Mgr. Miroslava Dostálová, místopředseda Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Hradec Králové, hostem radioporadny na téma: jak správně pečovat o růže.

Preventivní ochrana před houbovitými chorobami (postřiky) už by měla být hotová od dubna!! Pokud se tato choroba rozvine, už se s ním potom nedá nic dělat.

Škůdci
Pilatěnka drobná - způsobuje podélné kroucení listů, larva je ukrytá uvnitř listu a v ten okamžik už postřik nepomůže.
Květopas jahodníkový - v posledních letech přemnožený. Jak ho poznáte? Jsou to miniaturní žlutá poupátka, která postupně opadávají. Je to brouk, samička klade vajíčka právě do těchto poupátek; jakmile zežloutnou, padnou k zemi a tam larvy dokončí vývoj, v zemi přezimují a opakuje se koloběh. Proto! žlutá poupátka obírat hned z keř. Ze země hned sbírat! Růže prohlížet!

Mgr. Miroslava Dostálová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Preventivní postřiky proti škůdcům - pravidelně až do podzimu. Když je vlhko a teplo, je potřeba je opakovat, protože déšť postřik smývá.

Hnojení
Přihnojování musí skončit nejdéle 10. července! Pak už rostlina musí být v klidu. Do konce srpna musí všechna hnojiva spotřebovat.

Potřebují přihnojovat, než vykvetou. Pokud prší, je potřeba častěji. Častěji také v písčitých půdách, v jílovitých můžou být intervaly delší.

Teď před vykvetením vybírejte hnojiva s co největším obsahem draslíku! Aby dřevo dobře vyzrálo a v zimě potom nenamrzlo! A aby se rostliny dobře vyvíjely.

Kytice růží

Na růže banány?
Jako hnojivo lze použít i přírodní přípravky - například výluhy z banánových slupek; pokud bude deštivo, je potřeba přihnojovat každých 10 dní. Pokud bude sucho, stačí jednou za 14 dní až 3 týdny.

Jak moc zalévat růže?
Pokud jsou teploty ke 30 stupňům Celsia, musíme zalít pořádně. K jednomu keři tři konve - i v největších vedrech vydrží až 14 dní. Zalévání po povrchu nemá cenu.

Když vykvetou
Květy stříhat! Odkvétající květy co nejdříve ostříhat. Za každý ustřižený se za 6 týdnů vytvoří nový!
Květy stříhat jen do konce srpna! Od září bychom měli růže nechat odpočívat!

Celou radioporadnu s Mgr. Miroslavou Dostálovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autor: Blanka Malá
Spustit audio

Související