Floristka Věra Šolcová radí, jak se postarat o řezané květiny. Znáte moderní stabilizované růže?

5. březen 2018

Pokud chcete mít péči o řezané květiny úplně bez práce, jsou tu moderní stabilizované růže. Buď se stonkem, nebo jen jako květ posazený ve šperkovnici. Taková růže by měla vydržet minimálně dva roky, ale nesmí se dát do vody ani do vlhkého prostředí.

Tyto růže jsou zbavené všech alergenů a jsou napuštěné směsí látek, která je vyživuje. Proto je můžete koupit do nemocnice, do porodnice, kam běžné květiny nesmí.

Floristka Věra Šolcová v naší radioporadně

Jak uchovat řezané květiny?
Záleží na stonku! Jiné je to u dužnatého a jiné u dřevnatého. V každém případě je důležité mít naprosto čistou vázu.

A nutné je každý stonek před vložením do vody seříznout. Měřte a počítejte.

Délka řezu musí být minimálně třikrát tak dlouhá jako je šířka (průměr) květiny; na části stonku pod vodou nesmí zůstat žádný list.

Teplotu vody volíme podle druhu stonku - pro tvrdé stonky jako mají růže, gerbery nebo chryzantémy je ideální vlahá vody (30-35 stupňů Celsia), která výrazně prodlouží životnost těchto květin.

Šeřík nebo chryzantému můžete rozklepat. Tyto opravdu dřevité stonky je možné lehce rozklepat kladívkem, aby ještě lépe nasály vodu.

02814576.jpeg

Až dostanete na jaře tulipán nebo narcis
Seřízněte stonek a vložte do vody studené. Je možné přidat i ledovou tříšť. Pro dužnaté stonky se teplá voda nehodí. Do této skupiny patří také Amarylis (hvězdník - královna jedovatých cibulovin) - jemu stačí jen troška vody, protože jinak se stonek roztřepí a rostlina zajde.

Ke květinám je možné do vody přidat místo výživy půlku aspirinu nebo měděný drátek, a to proto, že dezinfikuje.

Kam postavit vázu? Ne vedle ovoce
Nejlépe do stínu. Život květiny zkracuje přímé sluneční záření a přílišné teplo. Nesvědčí jí ani blízkost ovoce, ze kterého uniká etylén.

02538783.jpeg

Gerberu s drátkem nekupujte
Drátky se používají, aby gerbera ve vázané květině dobře držela, ale po uvázání by měla floristka drátek sundat! Může zůstat pouze očko u květu, ale ze stonku je potřeba ho ustřihnout.

A jak pečovat o orchideje?
Jednou z možností je namíchat si do kyblíku hnojivo (přidat tekuté například na 5 litrů vody) a každý týden do něj orchideje asi na 20 minut ponořit. Šlahouny, na kterých odkvetou květy, není potřeba zastřihávat, protože mohou nakvést znova.

Jarní pozdravy do květináče
Přichází čas na cibuloviny, narcisy, tulipány, modřence, čemeřice (ta je celoroční, ale pozor - prudce jedovatá). A kolik potřebují vody? Substrát by měl být průběžně jako vyždímaná školní houba - jen vlhký. Zaléváme je do misky pod květináčem.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.