Správný řez růže nejen tvaruje a pomáhá s růstem, ale může je také ochránit před zimou

4. říjen 2018

Mgr. Miroslava Dostálová, místopředsedkyně Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Hradec Králové, ví jakou péči vyžadují růže na podzim. A ráda vám to také prozradí v naší radioporadně.

Jak správně pečovat o růže? Hodí se na přihnojování růží banány?

Růže

Mgr. Miroslava Dostálová, místopředseda Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Hradec Králové. hostem naší radioporadny.

Růže jsou jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších zahradních a sadových rostlin. Pokud chcete, aby vám každý rok krásně kvetly a voněly, musíte jim věnovat čas i na podzim a zajistit, aby neomrzly.

Růže se mohou chubit velkou škálou velikostí, barev i vůní - jsou druhově velmi rozmanitou rostlinou. Jejich různé druhy však vyžadují před zimou rozdílnou ochranu před mrazy, a špatná podzimní péče je může i zničit.

Jako u spousty dalších rostlin na zahradě přichází na podzim i u růží nutnost řezu. Správný řez je u nich důležitý - nejen že je tvaruje a pomáhá jim v růstu, může také pomoci právě jejich ochraně před zimou.

Miroslava Dostálová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vždy dávejte pozor na kvalitu použitých nástrojů a používejte zásadně ostré, čisté nůžky. Odstraňte nemocné či suché výhony, přičemž vždy řežte hluboko, až do zdravého dřeva. Odkvetlé výhony řežte nad druhým či třetím očkem směrem od květu.

Pokud nevíte, jak se o jednotlivé růže postarat právě na podzim, poradíme vám. Celou radioporadnu s Miroslavou Dostálovou si můžete psolechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.