O nejsladší moci aneb když hloupý vládne chytrému. Ptákovina Milana Kundery na hradeckém jevišti

21. prosinec 2019 16:10

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvádí v sobotu 21. prosince na Hlavní scéně premiéru hry Ptákovina Milana Kundery. Režie divadelní hry o lživosti v 36 obrazech se ujal někdejší umělecký šéf hradeckého souboru Vladimír Morávek.

Hru Ptákovina Milana Kundery jako svou předposlední letošní premiéru vybralo Klicperovo divadlo v Hradci Králové. Původně se jmenovala Dvě uši, dvě svatby a skutečně v ní jde o dvojitý sňatek a uřezané uši jako trest za neslušnou malůvku, která se jednoho dne objeví na školní tabuli. Jenže, dvojnásobná svatba, ještě neznamená dvojnásobný happy end.

Čtěte také

Výpravné, místy mrazivě komediální a místy absurdní drama a lidské lživosti, malosti i pravdě, která nutně nemusí pravdu znamenat.

„Je to o velké krizi člověka. Myslím si, když tu hru Milan Kundera psal, tak přemýšlel, co ho čeká, jako každý přecitlivělý jedinec," říká o Ptákovině režisér Vladimír Morávek.
„Tedy je to vlastně i o tom, co dnes prožíváme. Stále všichni říkají, prima, prima. A něčeho se někdo bojí, někdo něco tajně pronáší na papír. Je z toho bolest, touha po změně, touha vzdorovat."

Ptákovina Milana Kundery je stále aktuální

Pro herce Petra Jeništu, představitele jedné z hlavních postav, tedy ředitele školy, který vulgární malůvkou celý příběh odstartuje, bylo opětovné setkání s Vladimírem Morávkem inspirativní.
„Já s Vladimírem pracuji protože vím, že mne posune a dostane dál. Je to ohromný trénink, jak herecký, tak psychický, aby se člověk dokázal vyvíjet.

Jen taková ptákovina, místo happy endu však přichází kocovina

V inscenaci se vrství několik paralelních příběhů a i když by si divák přál, aby vyústily v happy end, přichází spíš existenciální kocovina.

Čtěte také

„Je to pořád aktuální hra o manipulaci s mocí, která je samozřejmě nasazená na totalitní režim, ale principy uchopení moci jsou pořád stejné, stále platné a funkční. Kdy hloupý vládne chytrému a ošklivý krásnému," vypočítává důvody, proč Ptákovinu v Klicperově divadle vidět, představitel mocí opilého předsedy Jiří Zapletal.

Někdy to dívání až bolí, ale Vladimíru Morávkovi nelze upřít, že se na návrat do Klicperova divadla náležitě vyzbrojil.

Novinky, informace a hrací plán Klicperova divadla z Hradce Králové, které je čtyřnásobným držitelem ocenění Divadlo roku.

Ptákovina Milana Kundery je předposlední letošní premiérou v Klicperově divadle. 30. prosince je ve Studiu Beseda na programu ještě premiéra Spáče, která byla v říjnu odložená kvůli nedořešeným autorským právům. Původně byla dávána do souvislosti s filmem Woodyho Allena Spáč, teď divadlo upřesňuje, že hra vychází z knihy Až spáč procitne anglického spisovatele Herberta George Wellse.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související