Lidé rádi zapomínají, tvrdí dlouholetý šéf jevištní techniky Klicperova divadla Ladislav Svoboda

19. listopad 2018
Divadlo V podkroví

Český rozhlas Hradec Králové pro vás ve spolupráci s Klicperovým divadlem připravil staronový cyklus Divadlo V podkroví. Herci Klicperova divadla si pravidelně před rozhlasový mikrofon zvou zajímavé hosty. V pondělí 19.  listopadu bude po 18. hodině hostitelem dlouholetá členka souboru Klicperova divadla Lenka Loubalová, jejím hostem pak dlouholetý šéf umělecko - technického provozu Klicperova divadla Ladislav Svoboda, všemi přezdívaný „Had".

Tyto dvě stálice hradeckého divadla se podělí o své vzpomínky na rok 1989, proměny, které přišly po pádu komunismu, i na veselé a neveselé okamžiky, které provázely jejich působení v Hradci Králové.

Lenka s Lenkou, herečka s novinářkou, Loubalová s Klicperovou, obě na půdě Klicperova divadla

Lenka Klicperová hostem Lenky Loubalové v pořadu Divadlo V podkroví

Český rozhlas Hradec Králové uvádí pořad Divadlo V podkroví. Herčka Lenka Loubalová hostí novinářku, fotografku a cestovatelku Lenku Klicperovou.

Ladislav „Had" Svoboda byl v roce 1989 kulisákem. Před listopadem 1989 si vykoledoval bezpočet udání, výslechů na StB i zabavení pasu. Své šéfovské místo jevištní techniky již postupně předal svému následovníkovi, ale stále působí v Klicperově divadle jako poradce pro techniku a je a bude nedílnou součástí divadla.

„Lidé rádi zapomínají. Tehdy se tu hrály strašně poplatné věci k výročím bolševické revoluce, února či Lenina. Jinde dávali jednu, tady čtyři. Určitě v tom byl tlak shora i zdejší patolízalství a touha se zalíbit," vzpomínal Ladislav Svoboda.

Na sklonku 80. let se vše uvolňovalo. „Cítili jsme, že režim mele z posledního, ale mocenské složky byly v pozoru," říká Ladislav Svoboda.

autoři: Milan Baják , Klicperovo divadlo Hradec Králové
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.