Kostýmní výtvarnice Simona Rybáková získala ocenění WSD 2017 za inscenace v Klicperově divadle

31. červenec 2017

Kostýmní výtvarnice Simona Rybáková uspěla na světové výstavě scénografie World Stage Design 2017 in Taipei. Za projekt "3+1 LOVE", který prezentoval tři inscenace Klicperova divadla (Labutí jezero, Evžen Oněgin a Pěna dní) a inscenaci Vojcek Divadla J. K. Tyla v Plzni, získala v silné asijské konkurenci bronzovou medaili.

Všechny čtyři inscenace vznikly v královéhradeckém i plzeňském divadle v režii dua SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský). Jejich pojítkem bylo téma lásky a především i velký důraz na vizuální podobu díla.

Simoně Rybákové k tomuto prestižnímu ocenění velmi gratulujeme.

Čtěte také

S jejími kostýmy se diváci budou moci setkat na jevišti Klicperova divadla i v příští sezoně.

Evžen Oněgin v Klicperově divadle v Hradci Králové v adaptaci a režii dua SKUTR

Simona Rybáková Ph.D, je jednou z nejvýznamnějších českých kostýmních výtvarnic současnosti. Vytudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a dále studovala na University of Industrial Arts v Helsinkách a na Rhode Island School of Design v Providence v USA.

Byla českým zástupcem ve výkonném výboru scénografické komise mezinárodní organizace divadelníků OISTAT (1997-2007) a v současné době je českým delegátem ve výboru pro Performance Design a šéfkou Costume Design Group této organizace. V roce 2007 se stala členkou Evropské filmové akademie a v roce 2015 též České filmové a televizní akademie.

Její práce získaly významná ocenění - např. hlavní cenu Zlaté Trigy za kolektivní českou expozici PQ 99, nebo hlavní cenu za kostýmy na World Stage Design 2013 v Cardiffu. Je držitelkou Českého lva za nejlepší kostýmy pro film Tři bratři.


Zvětšit mapu
autor: Martin Sedláček
Spustit audio