V Klicperově divadle se mi plní osobní divadelní sny, směje se umělecká šéfová Jana Slouková

7. září 2018

Po prázdninách začíná nová divadelní sezona také v královéhradeckém Klicperově divadle, herci si odpočinuli a teď už se zase naplno vrhají do práce. A té bude určitě dost, protože mají před sebou také sedm premiér a dva festivaly, na začátku i na konci sezony. 

O tom všem si budeme povídat s uměleckou šéfovou Klicperova divadla v Hradci Králové Janou Sloukovou. Jak je po prázdninách?
Já myslím, že dobře, odpočatě. A musím to zaklepat, zatím je energie do nové sezony, takže doufám, že to tak zůstane.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové čeká festival Čekání na Václava. Předprodej už začal

Reportérka Lucie Peterková v rozhovoru s dramaturgyní Janou Sloukovou

Festivalem Čekání na Václava naplno startuje každá nová sezóna Klicperova divadla v Hradci Králové. Letos už po jedenácté diváci uvidí výběr z nejlepších představení studiových, alternativních a progresivních „malých" scén z celé České republiky. Od 28. září až do 28. října čeká na diváky přes 30 představení a koncertů.

Ano, výborně, je to zaťukáno. Jaké bylo vaše léto, protože vím, že máte ráda slunce a teplo?
Já jsem si to letošní léto užila, to je pravda. Hodně času jsem věnovala opalování se na balkoně a potom jsem vyrazila i do ciziny k moři. A nabylo mě to energií.

Co ostatní herci a prázdniny v souboru? Sledoval jsem sociální sítě, někteří byli dokonce v New Yorku.
Ano, někteří podnikli velké cesty a někteří zůstávali v tuzemsku a naopak pracovali, natáčeli různé nové věci do televizní tvorby. Takže se na ně můžeme těšit i na obrazovkách.

Strašně moc si vážíme divácké přízně. Obdivuji zájem všech našich diváků a smekám před nimi. Jsou skvělí.
Jana Slouková, umělecká šéfová Klicperova divadla v Hradci Králové

Kdy jste začali zkoušet? Viděl jsem, že jste vyrazili už před koncem prázdnin na soustředění na Rozkoš.
Ano, já když jsem před rokem nastupovala jako umělecká šéfová, tak jsem se rozhodla, že by bylo fajn, kdybychom zahajovali sezonu soustředěním. A kde jinde, než na Rozkoši, aby to bylo rozkošné. Proto jsme opět vyrazili společně na dva dny. Tam jsme se družili, samozřejmě si vyprávěli o prázdninách, znovu tmelili kolektiv. A do toho všeho jsme i pracovali a zahájili jsme zkoušení dvou nových inscenací.

Hlediště Klicperova divadla v Hradci Králové

Je to dobré zase se stmelit po těch prázdninách.
Rozhodně, mě to přišlo jako takový poprázdninový školní výlet.

Tedy začaly tam čtené zkoušky. Co jste začali zkoušet? První kusy, které nás čekají na divadelních prknech?
Moc ráda je představím, protože jde o dvě úžasné a zajímavé inscenace. První se jmenuje Republika Králové a text vznikl přímo na míru našeho souboru a vlastně Hradci Králové samotnému, protože jde o podobu let 1914 až 1918 tady u nás. Autorky textu, což je dramaturgyně Máša Nováková a režisérka Zuzana Burianová, vycházely přímo z konkrétních reálií, z autentických dopisů, deníků, spolupracovaly i s hradeckým muzeem. Tedy tam se dozvíme mnoho zajímavého o okolnostech vzniku Československa přímo u nás v Hradci Králové.

03735122.jpeg

Takže je to takové možná až dokumentární představení?
Ano, ve velké míře, ale zároveň to má obrovskou míru nadsázky a v podstatě i takový kabaretní rámec. Kromě nějaké edukativní části se tam dozvíme i spoustu dejme tomu vtipností a okolností, je to i dojemné, třeba z pozice dopisů vojáků, kteří psali z první světové války.

I vy si budete letos připomínat na prknech historické osmičky. Republika Králové, premiéra 20. října ve studiu Beseda. A pojďme ještě na další premiéru, ta vás čeká o pár dní později 27. října na hlavní scéně. A to bude klasika.
To bude klasika, Anna Karenina. Já miluji tento román a jsem proto šťastná, že si teď plním jeden z dalších mých osobních divadelních snů, udělat tuhle věc na jevišti Klicperova divadla. Nasazujeme to i proto, že máme ideální představitelku titulní role, což je Sára Venclovská. A s režisérem Janem Holcem už rok pracujeme na podobě inscenace, na textu, který pro nás píše Martin Františák, který se ujal dramatizace tohoto obrovského osmisetstránkového románu.

17 let angažmá v Klicperově divadle mi přijde, jako kdybych tady byl 17 dnů

Jan Sklenář ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Brněnský rodák, který se od dětství věnuje hudbě, vystudoval Divadelní fakultu Janáčkovy akademie múzických umění, obor činohra. Členem uměleckého souboru Klicperova divadla v Hradci Králové je od sezóny 2001/02. Hraje, režíruje a nově také spolupracuje s Českým rozhlasem Hradec Králové.

Jan Holec, musíme představit, to je nová tvář?
Ano, je to nová tvář. Pro mě velmi zajímavý režisér z mladší generace. Dokonce tak zajímavý, že jsem mu svěřila dva tituly v letošní sezoně, protože mě jeho tvorba velmi baví. Jeho práce jsou k vidění v současné době spíš v Praze, ale pracuje i s různými oblastními divadly.

Já jsem o něm slyšel jen to, že kromě jeviště pracuje rád také na zahrádce divadelního klubu.
Ano, to je pravda. Ale to se týká velké části režisérů, kteří k nám přijíždí.

Sedm premiér vás v té nové divadelní sezoně čeká. Můžeme Jano představit i ty další, pět nám jich zbývá? Další jsou na řadě Naši furianti?
Ano, to bude velká celosouborová prosincová premiéra, v podstatě se také dotýká toho, jak jste zmínil osmičkové roky. My se zamýšlíme nad češstvím, co to vlastně je, co to znamená a do jaké míry to furianství v nás je a zůstává. Režisér Petr Štindl rozhodně nebude dělat nějakou konzervu devatenáctého století, ale bude text lehce modernizovat a podíváme se na dnešní současnou vesnici.

Ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková s herci

V roce 1887, to jsem někde našel, označil Ladislav Stroupežnický tuto svou hru jako komedii ze současnosti. Bude to tedy komedie?
Bude to komedie z naší současnosti.

Dobře, tak nebudeme prozrazovat víc, premiéra bude v prosinci. A pak jsou ještě čtyři premiéry. Krátce po novém roce budeme moci zajít na Lakomce od Moliéra, to bude další klasika.
Myslím si, že to bude velmi ostře očekávaná premiéra, protože je to milovaný divácký titul. Bude ho na hlavní scéně režírovat také mladý režisér Michal Hába, který už u nás v minulé sezoně režíroval Černou vodu ve studiu Beseda. Premiéra bude po novém roce v březnu.

Jana Slouková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

A ten zbytek?
Proti tomu budeme zkoušet do studia Beseda Fernando Krapp mi napsal dopis, což je současná německá velmi krásná hra o lásce, o manipulaci. A na konci sezony to potom budou dvě skvělé premiéry. Jednak milovaný román Tři kamarádi, jehož autorem je Erich Maria Remarque, v režii Petr Štindla na hlavní scéně. A na hlavní scéně také v režii Šimona Cabana Cimrmanovský humor, Malý říjen, hra Ladislava Smoljaka.

Pojďme se ještě zastavit u dalšího takového velkého bonbónku. Jeden je vždy na začátku sezony a druhý na konci. Ten na konci června, to je samozřejmě festival Divadlo evropských regionů, letošní ročník se povedl?
Já jsem určitě spokojená. Jediné, co nám trošku nevyšlo, bylo počasí. To mě opravdu mrzí, ale nenechali jsme si tu dobrou náladu sebrat. A myslím si, že i diváci byli spokojeni. A teď ať to krásné počasí venku vydrží, protože 28. září začíná festival Čekání na Václava.

Tímto festivalem startujete sezonu. Tak na koho se můžeme těšit, kdo přijede do Hradce Králové?
Je to nabité hvězdami. Festival zahajuje Městské divadlo Brno s hrou Lakomec, s Boleslavem Polívkou. Kromě toho přijede třeba Divadlo pod Palmovkou, Studio Y tady bude mít dvě inscenace, budeme slavit jejich výročí 55 let, Divadlo Husa na provázku, oblíbené Slovácké divadlo v Uherském Hradišti a tak dále.

A k tomu také koncerty. Ondřej Ruml například.
A můj milovaný Vlasta Redl, to jsem moc ráda.

Na co se vy z festivalu Čekání na Václava nejvíc těšíte? Na co čekáte?
Na Vlastu Redla osobně a potom v podstatě na všechno. Samozřejmě jsem velkou část představení už viděla, ale ráda si ty hry zopakuji. Třeba Žítkovské bohyně z Divadla pod Palmovkou jsou velká paráda, nebo Vitka z Divadla Husa na provázku.

Vstupenky do Klicperova divadla v Hradci Králové

Někteří příznivci Klicperova divadla stáli dlouhé hodiny ve frontě na lístky v předprodeji. Někteří dokonce aby měli vstupenky na všechna představení festivalu.
Ano, to vždy obdivuji a smekám před jejich výdrží. I když si člověk může potom koupit lístky na internetu, tak jak chtějí mít pěkná místa na vybraná představení a dosáhnout těch vstupenek, to mě fascinuje. A vždy k tomu mám velký obdiv. Strašně moc si vážíme diváckého zájmu. A potom vidíte na sociálních sítích třeba fotografii divačky, které se podařilo získat asi 10 vstupenek.

To byla i naše posluchačka, nebudu ji jmenovat, ale zdravím ji, protože mě to také potěšilo.
Člověk to obdivuje, jednak ten boj, který absolvovala a samozřejmě i nemalou finanční částku, kterou tomu věnovala.

Čtěte takéKlicperovo divadlo v Hradci Králové

To je možná takový váš vysněný divák, ne?
Určitě.

Vysněný divák divadelníků je prý ten, který vás po představení bude zahrnovat květinami a panáky.
To je pravda, to je kategorie top vysněný divák, obzvláště pokud je mužského pohlaví.

Jana Slouková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Říká Jana Slouková, umělecká šéfová královéhradeckého Klicperova divadla. Zlomte vaz v této sezoně. Kromě premiér, které jsme dnes představili, tak je to ještě 23 dalších her na aktuálním repertoáru hradeckého divadla. Mějte se krásně, na shledanou.
Děkuji a na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související