Finský kůň je alegorií toho trojského na začátku 21. století ve formě masových kuliček v mrazáku

1. červen 2019

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvádí v české premiéře v sobotu 1. června v 19:00 hodin v režii Petra Štindla vtipnou a místy trochu drsnou hru Finský kůň současné finské autorky Sirkku Peltoly o lidech, kterým se zatím nic nepovedlo, ale ve svém snažení rozhodně nepolevují. A co je to vlastně ten finský kůň?

Finský venkov na začátku 21. století. Malé stavení, ve kterém žijí tři generace v neustálém střetu a totální ztrátě soukromí. Stěny jsou tak tenké, že se před nikým nic neutají. Kromě matriarchátu tu vládne absurdita.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvádí v české premiéře Finského koně, vtipnou a místy trochu drsnou hru současné finské autorky

Tato chytře napsaná hořká komedie z roku 2004 o životních ztroskotancích, kteří se neustále snaží odrazit ode dna, je prvním dílem volné trilogie o finském venkovu. Pojednává o životě jedné rodiny kdesi ve finském vnitrozemí a na osudech jejích členů vtipně reflektuje vstup severské země do Evropské unie.

Pozoruješ plamen svíčky, a přitom ti za zády hoří celej grunt.
Sirkku Peltola, Finský kůň

Každý má svá drobná přání a radosti. Lassi se snaží vymyslet svůj velký podnikatelský plán a rychle zbohatnout, Aili se rozvedla s Lassim, stále mu vaří, pere a před jeho nočními aktivitami se brání špunty do uší.

Máti raději svěří své úspory mikrovlnce než bankovnímu trezoru a těší se na svůj velký funus, Mervi spí s Lassim, chce být s každým za dobře, ale nikdo jí nerozumí.

Kai je motorkář, který touží po motorce a delším křestním jménu, Jaana má problém se svým tělem, školním projektem a hlavně se svými rodiči a KK se neustále bojí, kam její rozrušená matka nakreslí hákové kříže.

60. léta byla zvláštní doba. Mladí nám mohou závidět, že jsme ji zažili. Ale krutě to skončilo

Lenka Loubalová se svou hereckou partnerkou ve hře Osm žen

Dnes zamíříme na prkna hradeckého Klicperova divadla, která určitě hodně znamenala a znamenají v životě našeho hosta, herečky Lenky Loubalové. Už jen proto, že na nich prožila skoro celý svůj divadelní život. A také o něm si budeme povídat. 

Tato divoká historka si svou břitkostí, humorem a atmosférou v ničem nezadá s hrami světoznámého dramatika Martina McDonagha nebo filmy bratří Coenů.

„Tento náš Finský kůň je podle mne taková paralela s tím, co se trošku děje i tady v naší společnosti. Co se týká různých podvodů s dotacemi a nadávání na Evropskou unii. A snaha malého člověka se prostě nějak zmoci," říká režisér Petr Štindl.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvádí v české premiéře Finského koně, vtipnou a místy trochu drsnou hru současné finské autorky

A režisér Petr Štindl dodává: „Nacházím tam zkrátka spoustu styčných bodů mezi Finskem a Českou republikou."

Z vesmíru to vše sledují výzvědné satelity

I když nám Finsko na první pohled může připadat vzdálené, najdeme v tomto skvělém dramatu mnoho věcí, které se nás bezprostředně dotýkají.

Naprosto jistý už nemáš nic. Ani s tím počasím nikdy nevíš. Všude samej skleníkovej efekt a kdejaký Kjóto.
Sirkku Peltola, Finský kůň

Problémy dnešní doby jsou však ve Finském koni nastíněny s nadhledem a humorem, který hodně vyznívá hlavně v postavě Máti, nejstarší členky rodiny.

Tu s bravurou sobě vlastní ztvárnila Lenka Loubalová:
„Něco takového si zahrát je samozřejmě velká radost. Já také v životě nejdu pro sprosté slovo daleko, jsem taková poměrně od rány, takže tahle role je mi strašně blízká."

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvádí v české premiéře Finského koně, vtipnou a místy trochu drsnou hru současné finské autorky

Komediální drama z finského venkova na začátku 21. století se skvěle napsanými postavami, které sympaticky bloudí v nástrahách složitého moderního světa, je letošní poslední premiérou Klicperova divadla.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.