Nová cyklostezka propojí v Hradci Králové oblast Zděné boudy s místy kolem Lesního hřbitova

22. červenec 2022 07:42

Návštěvníci hradeckých městských lesů se mohou těšit na novou cyklostezku. Ta by měla usnadnit přístup do přírody. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Jde o místa, kde je jeden z nejvyužívanějších přístupů do hradeckých lesů, po Hradečnici jezdí v sezóně denně stovky lidí. Hradečnice, coby přístupová silnice, je přitom poměrně kvalitní. Je tedy potřeba tam cyklostezku stavět?

Čtěte také

Podle města určitě ano. Hradečnice je sice poměrně široká a kvalitní, ale lidé na kolech nebo na bruslích se tam potkávají s auty, mířícími k Lesnímu hřbitovu, nebo dokonce s autobusy hromadné dopravy. Takže vybudovat cyklostezku je podle radnice potřeba především kvůli zvýšení bezpečnosti.

Ostatně po vybudování cyklostezky volali právě sami návštěvníci lesa, a to už delší dobu. Lidé si často například na sociálních sítích stěžovali, že lokalita z toho dopravního hlediska bezpečná není. A to by se mělo změnit.

Čtěte také

Kudy trasa povede?

Měla by se stavět hned vedle samotné Hradečnice a povede souběžně s ní. Bude samozřejmě potřeba upravit terén a vykácet některé stromy.

Ale zase se dostáváme k tomu, že kvůli bezpečnosti chodců, cyklistů nebo lidí na koloběžkách je to věc, kterou je potřeba udělat.

Čtěte také

A teď ještě otázka, kdy bude cyklostezka hotová a kolik to bude stát peněz?

Práce začnou ještě letos v srpnu, 3 metry široká a zhruba 800 metrů dlouhá cyklostezka má stát skoro 8 miliónů korun. Radnice získala dotaci na tuto stavbu. A pokud jde o termíny, rada města vybrala firmu, která cyklostezku postaví. S ní podepíše smlouvu a od té doby bude mít firma na dokončení šest měsíců.

Hotovo by tedy mělo být v zimě, od jara by se na tedy na novou cyklostezku mezi Zděnou boudou a Hradečnicí už měli bez problémů lidé dostat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související