O zvířecí hřbitov v Hradci Králové je stále větší zájem. Zvířata tam pohřbily už dvě tisícovky lidí

2. listopad 2021

Lidé po celém Česku dnes uctívají památku zesnulých. Rušněji než obvykle ale není jen na klasických hřbitovech, ale i na těch pro zvířata. Platí to i pro naturální pohřebiště u lesního hřbitova v Hradci Králové. Pohřbených jsou tam dva tisíce domácích zvířat.

„Když se to tak vezme, tak jednou za týden tady někdo z nás je," říká František Hudeček, starší muž s bílými vlasy. Dnes je tady bez nemocné manželky, právě zapaluje svíčku na hrobu dvou psů. Na mramorové desce jsou jejich jména - Filípek a Tomeček. Na oba vzpomínají se ženou s láskou.
„To je nesmazatelné."

Čtěte také

Součástí náhrobku je fotka obou psů, hrob je posypaný bílým štěrkem, v něm stojí dva porcelánoví andílci. Z tašky František vytahuje umělé květiny. Živé už na hrob nenosí.
„Srnky sem chodí a pokaždé to ožraly."

Rifle má František u kotníků stažené páskou, to proto, aby se mu nohavice nezamotaly do kola, na kterém dojíždí z asi deset kilometrů vzdálených Opatovic nad Labem.
„Pokud je počasí, tak jedu na kole."

Zvířecí hřbitov v Hradci Králové je jediný v kraji. Pohřbeni jsou na něm nejrůznější domácí mazlíčci

U dalšího z hrobů potkávám postarší manželský pár. Zatímco Daniela hráběmi upravuje okolí, Petr mi vysvětluje, proč fenku Axu pohřbili právě tady.
„Slyšeli jsme, že se ta zvířata potom dávají někam do kafilérií, to nám ale přišlo hodně kruté."

Čtěte také

Naturální pohřebiště v Hradci Králové se postupně rozrůstá. Z dvou tisíc hrobů jich drtivá většina patří psům a kočkám. Jak ale říká správce hřbitova Jiří Matějka, své místo tady mají i další domácí mazlíčci.
„Kanárci, morčata, je tady třeba i želva."

Poplatky na naturálním pohřebišti lidé platí na deset let, jejich výše záleží na hmotnosti zvířat.
„Do deseti kilogramů, do třiceti a do padesáti kilogramů váhy."

Hroby zvířat by tady měly být z přírodního materiálu, zdaleka to ale neplatí. Kromě kamenných náhrobků je tady vidět například psí bouda, ze které vykukuje plyšový pes, na jednom z hrobů je dokonce i soška zemřelého zvířete v životní velikosti. Zájemců přibývá, za posledních deset let se počet hrobů téměř ztrojnásobil.

Spustit audio

Související