Češi jsou národ houbařů. Máte chuť na čerstvě „ulovené“ houby z lesa? Zkuste noky s houbovou omáčkou

Borůvky, maliny, ostružiny, ale hlavně houby. Sběr darů lesa je mezi Čechy a Češkami stále mimořádně oblíbený. Dokládají to i data z nejnovějšího průzkumu, podle kterých zhruba třetina z nich vyráží do lesa na houby pravidelně. Naopak jen necelá pětina nehoubaří vůbec. Česká republika patří mezi země s nejvyšší koncentrací houbařů na světě. 

Více než polovina českých houbařů, bez ohledu na pohlaví, věk nebo vzdělání, preferuje sběr hub na dobře známých místech, kde mají jistotu, že houby rostou.

Ingredience
  • Noky:
  • 1 kg vařených brambor
  • 50 g strouhaného sýra
  • 2 žloutky
  • 200 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • sůl
  • mletý pepř
  • Houbová omáčka:
  • 300g hříbků nebo jiných lesních hub
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml smetany
  • 100 ml vody
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín
  • lžíce hladké mouky
  • zelená petrželka

Téměř dvě třetiny houbařů se v den výpravy do lesa nachází v lese nejpozději v 9 hodin ráno.

Oproti tomu zhruba pětina houbařů vyrazí až odpoledne, což možná trochu překvapivě zahrnuje i ty nejaktivnější houbaře. Češi si zkrátka na houby udělají čas kdykoliv.

Co se týče krajů, nejrozšířenější je houbaření na Vysočině - houbařské vášni se věnuje 18 procent tamních obyvatel minimálně několikrát týdně. Následuje Pardubický kraj, kde na houby do lesa vyráží 14 procent lidí, a poté Karlovarský a také Královéhradecký kraj, kde pravidelně houbaří 13 procent obyvatel. Ale ani v ostatních regionech nejsou příliš pozadu.

V Česku - na rozdíl od mnoha jiných zemí - totiž sběr darů lesa není regulovaný, z přírody si jich tak můžete odnést, kolik chcete.

Postup:
Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme sýr, žloutky, sůl, pepř, muškátový oříšek a podle potřeby hladkou mouku. Vše zpracujeme v bramborové těsto, které rozdělíme na 3-4 díly. Z každého dílu uděláme dlouhý váleček a nařežeme na malé kousky. Vidličkou pak každý kousek trochu přitlačíme.
Na oleji osmahneme očištěné, na kousky nakrájené houby. Smažíme je asi 8 minut. Pak přidáme na plátky nakrájený česnek, vše zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Za občasného míchání dusíme asi 10-20 minut podle druhu hub. Poté omáčku ochutíme solí, kořením a přilijeme smetanu. Necháme přejít varem a ke konci přidáme pár kapek citrónu. Mezitím uvaříme noky v osolené vodě asi tři minuty.
Jednotlivé porce ozdobíme čerstvými petrželky.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.