Houbaření se trochu hanlivě říká golf pro chudé. Houbařům to ale nevadí a připraví si skvělý guláš

Houby obsahují málo kalorií, proto se jim nemusíme vyhýbat ani při redukční dietě. Zároveň v sobě mají hodně vitamínů a také velké množství draslíku. A díky tomu prospívají například také našemu srdci. Ovšem i u hub samozřejmě platí všeho s mírou.

Češi jsou národem houbařů. Houby tvořily součást jídelníčku našich předků již v pravěku a po celá staletí byly velmi oblíbenou ingrediencí v kuchyni.

Suroviny:
400 g hub - předvařených pokrájených čerstvých, 100 g uzeného špeku, 140 g rajského protlaku, hladká mouka, 2 cibule, česnek. 200 g papriky červené nebo žluté, sůl a pepř dle chuti, masový vývar,cukr

Postup:
Cibuli a špek pokrájíme na drobné kostičky a společně orestujeme dozlatova. Přidáme protlak a společně krátce orestujeme.
Pak vmícháme předvařené pokrájené houby, pokrájenou papriku, česnek, cukr a zalijeme částí vývaru. Necháme povařit asi 15 - 20 minut, dochutíme solí a pepřem.
Podle potřeby přidáme vývar a zahustíme moukou, rozmíchanou v trošce vody necháme krátce povařit a podáváme.

Houby byly často používány zejména v lidovém prostředí. V 18. a 19. století se připravovala bramborová polévka s houbami, jáhlová polévka s houbami, houbová omáčka na mnoho způsobů, houbový kuba (typický vánoční pokrm), nebo smaženice. A tato oblíbená jídla se v českých domácnostech připravují dodnes.

Použití kadeřávku je všestranné, zde ideálně chuťově doplní polévku s bramborem, houbami a chorizem
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.