Kuřecí prsa v kari omáčce. Exotika na českém talíři potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i oči
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa na medu s rýží.
- 500 g kuřecích prsou
- 2 červené papriky
- 1 větší cibule
- 1/2 pórku
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
- 1 lžíce kari, trošku sladké papriky
- 2 kelímky smetany na vaření (12 %)
Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Postup:
Nejdříve nakrájíme cibulku, pak maso na kostičky, papriku a pórek. Přidáme ke směsi olej a pepř, nesolíme! (maso by potom bylo tuhé a suché).
Rozehřejeme pánev, bez oleje přidáme směs a restujeme až maso zbělá.
Potom přidáme koření (papriku, kari, sůl) a vše krátce orestujeme.
Podlijeme trochou vody. Až se vyvaří a maso je hotové, přidáme smetany a povaříme do zhoustnutí.
Ochutíme pepřem a solí.
Ideální přílohou jsou těstoviny nebo rýže.
Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
Dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.