Kapr nemusí být na talíři jen o Vánocích. Udělejte si tuto chutnou rybu třeba teď na kari a zelenině
Odborníci stále žehrají na to, že jíme málo ryb - hlavně těch sladkovodních. Třeba vás zláká recept na přípravu kapra na kari a zelenině. Určitě nebudete litovat.
- očištěný a naporcovaný kapr
- 2 mrkve
- 1/2 malého celeru
- 1 malý pórek,
- 1 velká cibule
- 1 brambor
- česnek
- kari koření
- sůl
- pepř
- kmín
- 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla
Specialisté na výživu nám stále připomínají, že bychom měli do svého jídelníčku zařazovat více rybího masa, že kapr na vánočním stole je opravdu hodně málo.
Pokud si chcete vychutnat opravdu zaručeně čerstvou rybu, pak neváhejte navštívit přímo některé rybářství nebo specializované pstruhařství. Chcete-li mít jistotu, že získáte rybu zaručeně čerstvou a zdravou, pak si ji vyberte přímo u chovatele.
O příznivém vlivu ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.
Tak dobrou chuť!
Postup:
Mrkev, celer a pórek očistíme, cibuli a brambor oloupeme. Mrkev s celerem nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a brambor na kostičky.
Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme do misky. Přidáme kari koření, špetku soli, pepře, kmín a směs dobře promícháme. Porce kapra osolíme a z obou stran potřeme připravenou kašičkou.
Na dno pekáčku nalijeme olej nebo sádlo. Veškerou zeleninu v míse promícháme, lehce osolíme a vsypeme do pekáčku.
Zeleninu poklademe porcemi kapra, vše podlijeme trochou vody a pekáček vložíme do trouby. Při 180 °C pečeme pod pokličkou 30 minut. Poté kapra odklopíme a 10-15 minut dopékáme.
Související
-
Kapr na modro, klasika jižních Čech
Vydáme se společně napříč Českou republikou a ochutnáme krajové speciality.
-
Losos v koprové omáčce. Dejte šanci netradiční kombinaci, kopr odpradávna patří do české kuchyně
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní čás.
-
Rybí špíz s pórkem a citronem. Losos je krásná ryba a její barevnost na špejli ještě víc vynikne
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.