Čarujeme s (ne)obyčejnou čočkou. Červená čočka s klobásou prý přináší do domácnosti štěstí i peníze
Když v bibli Ezau vyměnil s bratrem Jákobem prvorozenectví za mísu čočky, měl sice pořádný hlad, ale také rozum. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale hlavně má neskutečně mnoho podob a možností využití.
- 3/4 hrnku červené čočky
- 1 větší klobása pikantní
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- kousek celeru
- zeleninový vývar
- bobkový list
- sůl
- pepř
- chilli podle chuti
- olej
Pokud už vaše blízké nebaví čočka nakyselo, máme pro vás originální způsob, jak jim čočku připravit. Zkuste si uvařit červenou čočku, která je poměrně rychle vařená, spolu s klobásou podle našeho receptu. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte, uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.
Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků.
Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.
Postup:
Mrkev a cibuli nakrájíme na kostičky, celer nastrouháme na jemno a klobásu nakrájíme na větší kousky.
Na oleji orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme klobásu a po opečení vmícháme mrkev a celer. Já jsem trochu cibule a klobásy odebrala na polití, ale není to nutné.
Po krátkém opečení přisypeme čočku, koření a podlijeme vývarem. Podléváme postupně a po chvilkách mícháme.
Vaříme cca 15-20 minut do změknutí čočky a mrkve. Před koncem vaření vmícháme utřený česnek a čočku dochutíme. Podáváme s chlebem.
Luštěniny vám doma vydrží dlouhou dobu. Když dostanete chuť, stačí sáhnout po vhodném sáčku nebo konzervě ve spíži.
Související
-
Polévka je grunt a nikdy neuvaříte dvakrát stejnou. Zkuste podle našeho receptu skvělou čočkovou
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří čočková.
-
Ragú z červené čočky se špagetami přesně vystihuje výraz ze staré francouzštiny: nadchnout chuť!
Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení.
-
Eintopf. Jídlo z jednoho hrnce patří k nejstarším tradičním pokrmům v Evropě. Zkuste čočkový!
Eintopf spojujeme hlavně s německou kuchyní, ale najdete ho i v kuchyni francouzské, polské či americké. U nás se tento výraz někdy používal jako trochu hanlivé označení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.