„Neobroušený diamant!“ Chátrající jízdárna zámku Hrádek u Nechanic stále čeká na svoji záchranu

10. leden 2021 09:24

Unikátní jízdárna na zámku Hrádek u Nechanic je v havarijním stavu. Do prostoru zatéká, ve vitrážových oknech většinou chybí výplň. Jízdárna je součástí rozlehlého komplexu hospodářských budov v areálu zámku. A podle jeho vedení jí bez větší opravy hrozí destrukce.

Vešli jsme na dvůr opravdu rozlehlé hospodářské budovy. Je tu mnoho vrat a dveří. Které vedou do jízdárny?
„Ty v nejhorším stavu, abych tak řekl. Jsou vypodložené, vydřevené dveře nebo vrata, která tam v současné době chybí. Dochází tady k intenzivnímu zatékání," říká kastelán Martin Rejman.

Čtěte také

A hned doplňuje.
„Já o hospodářské budově na Hrádku u Nechanic mluvím jako o neobroušeném diamantu. A doufám, že bude jednou obnovena, protože to za to rozhodně stojí. O tom se teď přesvědčíte na vlastní oči."

Dostáváme i ochrannou přilbu, protože je už doopravdy nebezpečné se v tomto prostoru pohybovat. Stojíme na prašné podlaze, vpravo máme balkon, před námi jsou vysoká vitrážová okna a nahoře úžasný trámový strop.

Čtěte také

„Vždy návštěvníky v tomto prostoru žádám, aby zapli svoji fantazii a přesunuli se v duchu minimálně 150 let do minulosti. A představili si jízdárnu jako součást obrovského areálu, kdy zámecká šlechta mohla z reprezentativních místností procházet spojovací chodbou až sem."

„A tady jezdci nastupovali pod tím balkonem. Měli tam takovou plošinu, mohli se ohřát u krbu. Šlechtičny pak mohli krotitele zvířat pozorovat z balkonu. Vše bylo úžasně vymyšlené."

Co teď jízdárna nejvíc potřebuje?

„Úplně všechno. Je to na generální opravu a to bezezbytku. Musí se samozřejmě začít od střech, aby do objektu nezatékalo. Je třeba tady udělat spoustu dalších prací. Rozvody, odvodnit celé podloží. Není to málo práce, ale věřím, že tento historický prostor za to stojí."

Čtěte také

Jak tedy postoupilo úsilí a snaha o opravu?
„V podstatě jsme dost daleko. Protože na severozápadní část hospodářské budovy už máme hotový projekt včetně stavebního povolení. A teď už stačí sehnat jediné a to je asi 150 milionů na celkovou obnovu. Jinak jsme připraveni hned začít," dodává Martin Rejman.

O dalším osudu unikátní jízdárny na zámku Hrádek u Nechanic se tedy bude rozhodovat už v letošním roce.

Státní zámek Hrádek u Nechanic, to je kousek Anglie ve východních Čechách
Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení (reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna, pokoje pro hosty, zámecká kaple). Státní zámek Hrádek u Nechanic byl v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související