Nemůžete splácet hypotéku? Nepanikařte, řešení se nabízí hned několik. Ovšem samo se to nevyřeší

22. únor 2022

Jak se zachovat, když je splátka hypotéky při fixaci vyšší než si můžu dovolit? Na jak dlouho si při nynějších sazbách nastavit délku fixace? Má teď větší smysl s refinancováním úvěru počkat nebo mám spěchat co nejdříve do banky? Jak dlouho si lidé počkají na návrat nízkých sazeb? 

Finanční poradce Radim Frolík hovoří v naší radioporadně na téma: inflace, hypotéka, fixace a refinancování úvěru.

Není dobré se vydat úplně ze všech peněz. Je fajn udržet si alespoň minimální rezervu na svém účtu na nějaké nenadálé výdaje.
Radim Frolík, finanční poradce

Začněme hypotékami. Pokračuje nelehká pandemická situace, která spoustu lidí ovlivnila. Pojďme jim tedy poradit.

Čtěte také

Centrální banka v posledním půlroce poměrně výrazně navyšuje úrokové sazby, což může znamenat pro některé lidi s hypotékou, že když se jim bude blížit fixace, tedy konec období, kdy nám banka drží úrokovou sazbu, kterou jsme si sjednali, tak se může stát, že ten úrok bude o něco málo vyšší.

V některých případ dokonce jednou tak vyšší, protože teď budou končit fixace, které byly uzavřeny v roce 2017 a to bylo období, kdy se úrokové sazby držely takřka na historickém minimu. Někdo mohl mít sazbu okolo dvou procent, teď může být sazba skoro až 4 procenta, někdy i víc, což už může znamenat velký zásah do rodinných financí.

A potom si někteří z nás mohou klást otázku, co vlastně můžeme dělat, když by splátka byla vyšší, než si můžeme reálně dovolit.

Čtěte také

Těch variant je ale poměrně dost. Zdůraznil bych, že je důležité nepanikařit, protože panika je jeden extrém. Druhý extrém potom je to vůbec neřešit nebo si myslet, že se to samo nějakým způsobem vyřeší.

První z těch variant je to, pokud máme hypotéku třeba na 30 let, splatili jsme prvních 5 let, teď máme první fixaci, to znamená, že by nám normálně zbývalo dalších 25 let, tak je možné u naší stávající banky či třeba nějaké jiné banky, si tu splatnost zase prodloužit na těch 30 let.

Je to sice krok zpátky, ale je to lepší než nebýt schopný splácet hypotéku.

Čtěte také

Další možností je přejít do jiné banky, protože někde nám můžou nabídnout o nějakou tu desetinku lepší sazbu. Tím pádem jsme schopni několik stokorun ušetřit. Ale pořád to není tak, že se opět dostaneme na ona 2 procenta, s tím už prostě bohužel počítat nemůžeme.

A třetí variantou je podle mého názoru to, pokud jsme si v období, kdy se nám dařilo, udělali nějakou rezervu, tak z té rezervy budeme schopni třeba část hypotéky k té fixaci uplatit. Tím pádem bychom nemuseli platit úrok z celé refinancované částky, ale z části ponížené o nějaké rezervy.

Samozřejmě je potřeba zase přihlížet k tomu, že není dobré se vydat úplně ze všech peněz. Je fajn udržet si nějakou alespoň minimální rezervu na svém účtu na nějaké nenadálé výdaje.

Mluvíme o fixaci, na jakou délku je tedy dobré si ji nastavit?

Čtěte také

Banky nabízejí fixaci od jednoho roku někdy až do 10 či 15 let. A výběr fixace by se měl odvíjet podle toho, jaká je zrovna situace na trhu. To znamená, když jsou dobré úrokové sazby, okolo dvou procent, tak tam bych doporučil si fixaci dávat co nejdelší, protože to jsou, dá se říct, podinflační peníze a vyplatí se nám to.

A pokud máme nějaký extrém, kdy centrální banka bojuje proti inflaci tím, že úrokové sazby zvyšuje, a nám se zvyšují sazby, které platíme na hypotéku, tak tam bych doporučil kratší fixaci, jeden rok, maximálně pět. Ale i nad těmi pěti lety bych hodně přemýšlel, protože lze očekávat, že se úrokové sazby do tří let vrátí tam, kde byly. Ovšem vývoj a osud nás může zavést kamkoliv.

Radim Frolík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou finanční radioporadnu s Radimem Frolíkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související