Půjčit si peníze je lákavé. Kdy se půjčka vyplatí, a kdy si naopak krátkodobou půjčku rozmyslet?

10. prosinec 2020

Plošné splátkové moratorium sice na konci října skončilo, klienti v nesnázích však opět mohou o odklad splátek úvěru požádat. Banky jejich žádosti řeší většinou individuálně a nabízejí možnost odkladu na další tři nebo šest měsíců. 

Dlužníci však musí počítat s tím, že jakákoliv změna související se změnou splácení se na rozdíl od jara už zapíše do úvěrového registru a může negativně ovlivnit jejich případné další žádosti o úvěr.

Radim Frolík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Finanční poradce Radim Frolík

Jsem mladý člověk z Hradce Králové, který má rád svojí práci a baví mě. Dokážu se zasmát svojí vlastní hlouposti, každopádně mám do svého života jasnou vizi pro sebe, mojí rodinu i moje klienty, které se držím. Umím se nad věcmi do hloubky zamyslet a dokážu myslet mimo krabici. Vždy ode mne můžete očekávat upřímné jednání, a praktický přístup.

Finanční poradce a manažer SMS finance Radim Frolík hovoří v naší radioporadně na téma: půjčky.

Nový odklad splátek

Prodloužení plošného splátkového moratoria, po kterém volaly i podnikatelské asociace, se banky bránily.

Měly se zavázat k tomu, že na individuální bázi budou vycházet vstříc klientům, kteří se po skončení splátkového moratoria mohou dostat do finančních problémů.

peníze

V praxi ale banky zájemce o odklad splátek upozorňují, že to bude mít za následek negativní záznam v registrech dlužníků a ovlivní tak jejich žádosti o úvěrové produkty v budoucnosti.

Ministerstvo financí s bankami dál jedná

Ministerstvo dál jedná s bankami i nebankovními poskytovateli úvěrů o vstřícném a ideálně i jednotném postupu vůči dlužníkům postiženým druhou vlnou pandemie.

Čtěte také

Jistina úvěru se stejně jako na jaře po dobu odkladu splátek úročí. Některé banky klienty s nabídkou řešení i samy oslovují.

Banky po klientech nebudou požadovat doložení nepříznivé finanční situace způsobené následky šíření nemoci covid-19. Nicméně v žádosti klient musí v čestném prohlášení odsouhlasit, že se do problémů dostal právě z tohoto důvodu.

Banky si navíc vyhrazují právo si kdykoli v průběhu odkladu splátek vyžádat dokumenty prokazující pokles příjmů.

Radim Frolík a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Radimem Frolíkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související