Do čeho se dnes vyplatí ukládat peníze? Proč se lidé bojí investovat a jak včas poznat rizika?

8. leden 2021

S kým bych měl investice konzultovat? Na co se dá díky investicím ušetřit? Jak si můžu své investice kontrolovat? Kolik času mi to měsíčně zabere? Musím mít ekonomické vzdělání, abych mohl investovat? 

Finanční poradce a manažer SMS finance Radim Frolík hovoří v naší radioporadně na téma: investice a zhodnocení svých úspor.

Čtěte také

Podílové fondy - co to vlastně je? Jak to funguje? Jaké zhodnocení můžu očekávat? Kdy si můžu své peníze vzít zpátky? Za jak dlouho mi je pošlou? Co je to konzervativní fond a co je naopak dynamický fond?

Pokud uvažujete nad zásadní otázkou, kdy byste měli s investováním začít, vězte, že čím dříve začnete, tím lépe pro vás. V investování totiž platí klíčový zákon tzv. složeného úrokování, který říká, že výnosy se v průběhu času dále zhodnocují, přičemž s přibývajícím časem se tento efekt se zvyšující se mírou, tzv. exponenciálně zvyšuje.

Ideální je nechat úspory “pracovat” co nejdéle

Čtěte také

Pokud plánujete investiční horizont delší než 10 let, většina vašich peněz by měla být vložena do akciových investic. Ty jsou sice z krátkodobého hlediska nejrizikovějším typem investic s největší krátkodobou kolísavostí.

Ale v dlouhém investičním horizontu je toto zvýšené krátkodobé riziko dostatečně kompenzováno mnohem vyššími výnosy, například oproti dluhopisovým investicím, které v krátkodobém horizontu měsíců či kvartálu oproti akciím tolik nekolísají, nicméně v dlouhodobém horizontu vám rozhodně vysoké zhodnocení vašich úspor nepřinesou. To platí dvojnásob v době nízkých úrokových sazeb.

Čtěte také

Pokud budete investovat pravidelně každý měsíc určitou konstantní částku, budete aplikovat dlouhodobě osvědčené pravidlo tzv. průměrování nákladů v čase, které zajistí, že budete své peníze v dlouhodobém horizontu zainvestovávat za o něco nižší než průměrné ceny.

Když jsou tržní ceny finančních instrumentů na finančních trzích níže, nakoupíte více jejich jednotek, pokud jsou jejich tržní ceny výše, nakoupíte jednotek méně. Celkovým efektem ovšem budou pro vás relativně příznivé nákupní ceny a navíc se vyhnete riziku časování trhu, že v určitý nevhodný okamžik těsně před větším tržním propadem zainvestujete větší částku peněz.

A co je to inflace?

Inflace je u většiny ekonomů definována jako nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice v určitém časovém období. Ekvivalentně lze inflaci definovat jako snížení kupní síly peněz.

Radim Frolík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Finanční poradce Radim Frolík

Jsem mladý člověk z Hradce Králové, který má rád svojí práci a baví mě. Dokážu se zasmát svojí vlastní hlouposti, každopádně mám do svého života jasnou vizi pro sebe, mojí rodinu i moje klienty, které se držím. Umím se nad věcmi do hloubky zamyslet a dokážu myslet mimo krabici. Vždy ode mne můžete očekávat upřímné jednání, a praktický přístup.

Celou radioporadnu s Radimem Frolíkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související