Němé značky Muttichovky, Batist Medical v problémech a Cukrařina jako srdcovka. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Muttichovy němé značky, které se vloni dočkaly obnovy, znázorňují nejvýznamnější vrcholy, horské boudy, osady i obce v Krkonoších. Díky velikosti 30 až 50 cm a červené barvě jsou vidět i za snížené viditelnosti, ve sněhové bouři nebo při námraze.

Němé značky v našich nejvyšších horách jsou kulturně-historickým symbolem, který připomíná počátky lyžování v Krkonoších. I dnes však mohou pomoci turistům v nesnázích. Po Krkonoších bylo do začátku loňského roku rozmístěno celkem 96 Muttichovek, které se zrodily před více než sto lety.

Čtěte také

Společnosti Batist Medical Production a Batist Medical se sídlem v Červeném Kostelci na Náchodsku vyrábějí a dodávají zdravotnický materiál. Závody patří do skupiny Batist Medical Holding - společnosti, která se dostala do platební neschopnosti a v pondělí na sebe podala insolvenční návrh. Úpadek chce řešit reorganizací, což by firmě umožnilo další fungování.

Firma aktuálně dluží Raiffeisenbank 34 milionů korun a dále ručí za dluhy u Citibank Europe ve výši 125 milionů korun. A za dluhy vůči Komerční bance ve výši 45 milionů korun. K 6. lednu 2023 měl Batist Medical Holding celkové závazky 209 milionů korun.

Čtěte také

Vezmeme vás do světa umělecké cukrařiny, ve kterém patří Východočeši k těm nejlepším. Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace přivezla ze Světového poháru kuchařů a cukrářů v Lucembursku tři medaile.

Ve studiu jsme přivítali oceněné cukrářky Šarlotu Balogovou a Martinu Bártovou, spolu s jejich mistrovou, tedy učitelkou odborného výcviku Eliškou Hebkou. „Jsem už v soutěžním důchodu. Ale pro mě je největší úspěch, když k tak krásným výsledkům dotáhnu své studenty.“

autor: baj
Spustit audio

Související