Společnost Batist Medical Holding je v ekonomických potížích, úpadek chce řešit reorganizací

11. leden 2023 08:56

Společnosti Batist Medical Production a Batist Medical se sídlem v Červeném Kostelci na Náchodsku vyrábějí a dodávají zdravotnický  materiál. Závody patří do skupiny Batist Medical Holding - společnosti, která se dostala do platební neschopnosti a v pondělí na sebe podala insolvenční návrh. Úpadek chce řešit reorganizací, což by firmě umožnilo další fungování.  

Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. Společnost má závazky převyšující 200 milionů korun. Je jasné, co je hlavním důvodem problémů?

Společnost pravděpodobně doplatila na události související s pandemií koronaviru. Na jejím počátku firma rychle navýšila výrobní kapacity a vzrostly jí tak náklady. Právě to uvedla v insolvenčním návrhu.

Čtěte také

Tehdy, na začátku pandemie se extrémně zvýšila poptávka po ochranných pomůckách a skokově stouply ceny materiálů a zboží. Batist se následně podle vyjádření svého vedení vlastně stal obětí podvodu při obchodování v Asii. Obchodní partneři měli firmu připravit o téměř 150 milionů korun. Kauzy se řeší právní cestou v České republice, ve Vietnamu i Číně.

Je podané trestní oznámení a věc je údajně v rukou policie zainteresovaných států.

A co se týče pandemie, ta následně odezněla a o výrobky firmy nebyl takový zájem. Navíc výrazně vzrostly ceny energií. A to vše zkomplikovalo situaci firmy, která proto na sebe podala insolvenční návrh.

Pod Batist Medical Holding patří jedenáct firem v Česku i zahraničí. Hlavními jsou dvě společnosti se sídlem v Červeném Kostelci na Náchodsku. Mají se zaměstnanci bát propouštění?

Čtěte také

Ptal jsem se na úřadu práce, protože se mi přímo kontaktovat majitele Batistu nepodařilo. Zprávy o propouštění Úřad práce v Náchodě nemá a ve svém veřejném vyjádření se o něm nezmiňuje a ni samotná firma. Batist plánuje reorganizaci, ta by podle něj měla přinést zachování zaměstnanosti. A věřitelům pak přinést vyšší uspokojení jejich pohledávek.

Připomenu, že Batist je dodavatelem a výrobcem roušek, operačních setů, zdravotnických a hygienických produktů na ošetření ran, obvazů a také dalších hygienických pomůcek pro zdravotnictví.

Kdo patří mezi největší věřitele Batist Medical Holding? Přijdou o své peníze?

To samozřejmě nikdo neví. Firma aktuálně dluží Raiffeisenbank 34 milionů korun a dále ručí za dluhy u Citibank Europe ve výši 125 milionů korun. A za dluhy vůči Komerční bance ve výši 45 milionů korun. K 6. lednu 2023 měl Batist Medical Holding celkové závazky 209 milionů korun.

Jak to bude dál, to je v tuto chvíli těžké odhadnout, ale situaci se budeme v našem vysílání určitě dál věnovat.

Spustit audio

Související