Společnost Juta ze Dvora Králové, jeden k největších podniků v kraji, musí propustit desítky lidí

18. říjen 2022 10:43

Společnost Juta ze Dvora Králové, která patří s tržbami kolem osmi miliard korun k největším podnikům v kraji, chystá další propouštění. O práci možná přijde až 50 zaměstnanců pobočky v Úpici, která vyrábí agrotextilie - tedy tkaninu pod rostliny například do skleníků nebo na záhony. 24 lidí už výpověď dostalo. 

Podle společnosti jsou za tímto nepopulárním krokem především drahé energie a dopady protiruských sankcí. Reportér Tomáš Lörincz zjišťoval podrobnosti. Kolik lidí už v Jutě přišlo o práci?

Od jara, kdy vypukla válka na Ukrajině, to bylo ve dvou závodech v Jaroměři přes 70 lidí a teď společnost nahlásila úřadům záměr propustit dalších 50. Výpověď pro nadbytečnost dostalo ze zmíněných padesáti 24 osob.

Čtěte také

Ti zbývající zatím tuhle nepříjemnou jistotu nemají - vedení závodu v Úpici požádalo generálního ředitele Jiřího Hlavatého, aby s výpovědí pro dalších 26 zaměstnanců počkal do konce ledna. Do té doby bude společnost hledat další odbyt pro své výrobky a pokusí se zaměstnance udržet. Tohle čekání do konce ledna by Jutu přišlo skoro na tři milióny korun.

Jestli to tak dopadne nebo ne, bude jasno nejspíš příští týden. Zkoušel jsem kontaktovat i odbory, vedení odborové organizace se ale k tématu odmítlo vyjádřit. Ještě dodejme, že Juta zaměstnává přes 2200 lidí a o práci tak přijdou zhruba čtyři procenta z tohoto počtu.

Proč musí Juta propouštět?

Čtěte také

Důvody jsou dva. Růst cen energií a sankce proti Rusku. Ty sankce v řadě případů nedávají úplně smysl, říká ekonomická ředitelka Juty Marie Čermáková. Výrobky, například motouzy, které teď Juta nesmí do Ruska dovážet, se podle ní na ruský trh dostanou prakticky okamžitě odjinud. „To zboží tam mají, než lusknete prstem. Ta rychlost je neuvěřitelná. My jsme prostě ztratili trhy a to naše zboží vyrábějí i v Indii, v Turecku, v Číně, prostě všude. Doplácíme v tomto směru hodně na sankce."

Kvůli takto nastaveným sankcím tedy Juta přichází jen v letošním roce o stovky milionů korun.

A druhý důvod je cena energií

Čtěte také

Ještě větší problém než nárůst cen energií pro samotnou Jutu jsou energie obecně. Řeč už byla o tom, že závod v Úpici musí propouštět, protože nemá odbyt na agrotkaninu. I to souvisí s energiemi - firmě totiž odpadli tradiční odběratelé z řad zemědělců, kteří pěstují třeba rajčata a další druhy zeleniny ve sklenících v Německu nebo Holandsku.

Také oni šetří a o co víc zaplatí za dražší energie, o to méně objednají tkanin z Juty, zkrátka šetřit musí, říká Marie Čermáková. „Nejvíce náš výrobek odebírají holandští zemědělci a ti zkrátka zaplatí své náklady a energie a náš výrobek už nepoužije a nevymění. Odloží svoji spotřebu třeba o rok nebo o dva. Nevíme o jak dlouho."

O práci v Jutě tak může v součtu s propouštěním ze začátku léta přijít přes sto lidí. Je to konečné číslo?

Čtěte také

To nikdo neví, odhadnout to nedokáže ani vedení společnosti. Už teď se ale objevují další komplikace s odbytem, kvůli kterým musela firma dočasně omezit výrobu v některých svých závodech, kde zatím nechává část pracovníků doma se šedesátiprocentní mzdou.

Vedení firmy doufá, že se podaří práci pro zaměstnance udržet, na druhou stranu problémy, které čekají Evropu v souvislosti s energiemi, mohou mít podle Marie Čermákové daleko dramatičtější dopady, než se zatím může zdát. Ekonomická ředitelka společnosti ale dodává, že Juta dělá všechno pro to, aby dál zůstala stabilní společností s vysokým kreditem.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související