Němé značky Muttichovky jsou už 100 let krkonošským unikátem. Nikde jinde je v Evropě nenajdete

8. leden 2023 07:57

Muttichovy němé značky, které se vloni dočkaly obnovy, znázorňují nejvýznamnější vrcholy, horské boudy, osady i obce v Krkonoších. Díky velikosti 30 až 50 cm a červené barvě jsou vidět i za snížené viditelnosti, ve sněhové bouři nebo při námraze.

Němé značky v našich nejvyšších horách jsou kulturně-historickým symbolem, který připomíná počátky lyžování v Krkonoších. I dnes však mohou pomoci turistům v nesnázích.

Čtěte také

„Neudávají kilometrové ani časové údaje, ukazují pouze směr k danému místu natočením a šipkou v dolním okraji značky. Předpokládá se tedy, že si lyžař předem podle mapy naměří přibližnou vzdálenost trasy a dobu jejího trvání a k vytyčenému cíli si zjistí odpovídající němé značky, podle nichž se pak řídí,“ dodává mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Po Krkonoších bylo do začátku loňského roku rozmístěno celkem 96 Muttichovek, které se zrodily před více než sto lety. Díky podpoře společnosti AUTO ŠKODA se jejich počet vloni rozšířil o 69 nových značek, které vznikly v lánovské kovovýrobě. Stejně jako ty původní byly vyrobeny z dvoumilimetrového ocelového plechu s odolnou povrchovou úpravou a natřené červenou vypalovací barvou.

O němé značky pečuje Horská služba Krkonoše ve spolupráci se Správou KRNAP, a to ve vyšších a hřebenových partiích, kde jsou nejpotřebnější.

Používání Muttichovek vyžaduje určitou pamětní znalost symbolů. Jejich přehled se dá najít téměř na každé lyžařské mapě Krkonoš, objevují se i na letních turistických mapách, v různých průvodcích nebo prospektech.

Kamil Muttich, „otec“ krkonošského němého značení

Kamil Vladislav Muttich (uměleckým pseudonymem Camill Orfano Muttich) byl muž mnoha zájmů a povolání: příležitostný cestovatel, malíř, ilustrátor, karikaturista, freskař, básník, dramatik, lyžař, ale taky autor němých značek.

Pohlednice s Muttichovkami

Všestranný Muttich působil mj. v Českém spolku pro zimní sporty v Praze, už před první světovou válkou se stal členem Svazu lyžařů v Království českém a někdy dělal kontrolora na závodních tratích.

Od listopadu 1914 do srpna 1916 žil ve Vysokém nad Jizerou a bylo to jeho velmi produktivní období - tvořil plakáty, navrhoval odznaky, psal básně a pracoval v divadelním spolku Krakonoš. Brzy po válce byl znovuzvolen do výboru Svazu lyžařů RČS, pro který byl velkým přínosem. Právě tehdy se totiž chopil i svazové myšlenky na vytvoření turistického značení, které by bylo čitelné i v zimě.

Vypracoval nákresy symbolů pro jednotlivé němé značky, které představovaly důležité krkonošské cíle. V zimě 1921/22 byly vyzkoušeny na třech až čtyřech nejnavštěvovanějších místech v západních Krkonoších, kde se osvědčily. V létě 1924 bylo němé značení Krkonoš dokončeno.

Červená značka ukáže směr

Muttichovky byly umístěny v celém pohoří od Nového Světa (Harrachov) až po Janské Lázně. Celkově to bylo na 350 plechových červených cedulí. Muttich se dokončení nového značení dožil, jeho plného využití v horském terénu však už ne. Zemřel v listopadu 1924 ve věku 51 let.

Ve 20. a 30. letech minulého století se o značky na obou stranách Krkonoš staral Svaz lyžařů RČS. Ten po druhé světové válce zanikl a péči o značky v 50. letech převzala horská služba.

Čtěte také

Krkonošské němé značky byly v tomto století revitalizovány v roce 2003 a naposledy vloni, ve spolupráci horské služby se Správou KRNAP. Podle mluvčího správy Radka Drahného se zástupci obou organizací shodují v tom, že značení je užitečné, v Krkonoších je to tradiční záležitost, která má v terénu opodstatnění.

Řada návštěvníků si podle něj značek všimne pouze na mapách, ale nevěnuje jim větší pozornost. Osvěta a propagace přispívá k tomu, aby se dostaly do širšího povědomí a pomohly, když je třeba.

Spustit audio

Související