Muttichovy značky se vrací do Krkonoš. Správa KRNAP instaluje v terénu obnovené tzv. „němé značky“

9. červen 2022 07:53

Správa Krkonošského národního parku nechala vyrobit 69 těchto tzv. němých značek, které slouží turistům v našich nejvyšších horách už sto let. Stejně jako ty původní jsou vyrobené z dvoumilimetrového ocelového plechu s odolnou povrchovou úpravou a natřené červenou vypalovací barvou. 

Čtěte také

První tři značky už se objevily na Labské louce nad Špindlerovým Mlýnem.

Pracovníci parku dorazili na louku Čtyř pánů a právě na tomto místě nainstalují první značku. „Nejdříve ji dáme na dřevěný kůl, přimontujeme a udáme směr, kam má ukazovat.“

Značka je veliká 30 centimetrů, 2 milimetry silné plechové písmeno se musí připevnit. Pak berou do rukou krumpáč a lopatu. „Uděláme ještě trošku větší díru.

Němé značky znázorňují nejvýznamnější vrcholy, horské boudy, osady nebo vesnice. Díky své velikosti a hlavně červené barvě jsou vidět i za velmi snížené viditelnosti.

Čtěte také

„Co se týče klasických turistických cedulí s nápisy, tak ty bývají v zimě omrzlé a někdy na to nejde ani dosáhnout, že si to nemůže člověk ani očistit. A potom nevíte, kterým směrem se z křižovatky dát. A tato Muttichova značka udává směr, po kterém tyčovém značení se dát, kam potřebuji, vysvětluje Pavel Cinger z horské služby.

Značky, přestože neudávají kilometrové ani časové údaje, ukazují pouze směr k danému místu, mají podle ředitele Správy KRNAPu Robina Bönische logiku a vycházejí z německých a českých jmen a názvů. „Je to třeba jen písmeno nebo typický tvar onoho reliéfu v daném místě. To znamená, že už tenkrát bylo třeba se naučit, co tyto značky znamenají. A potom, kdo se v tom terénu pohyboval, tak už se poměrně dobře vyznal.

Čtěte také

Jednotlivých typů němých značek bylo nejdříve 28, postupně se jejich počet zvyšoval. Důležité je, že jim rozumí všichni turisté bez rozdílu, tedy pokud vědí, co jaká značka znamená. „Byla to doba, kdy se v Krkonoších samozřejmě potkával česky a německy mluvící živel. A ty lyžařské spolky nebyly vždy v nejlepších vztazích. Kamil Vladislav Muttich vyrobil takový univerzální kód, který nikoho neurážel a který se potom v horách objevil. Nikde jinde na světě se takový systém najít nedá.

Téměř sedm desítek mutichovek budou pracovníci národního parku instalovat po celých Krkonoších hlavně v letní sezóně.

Spustit audio

Související