Pokud chcete poznávat Krkonoše v klidu a bez problémů sehnat ubytování, ideální je měsíc červen

4. červen 2022 07:56

Počty turistů mířících do Krkonoš se začínají pomalu zvedat. Ale pouze o víkendech. Ve všední dny je v našich nejvyšších horách návštěvníků velmi málo. Lidé mají zájem hlavně o prodloužené víkendy, welness pobyty a začíná se rozjíždět vysokohorská turistika. Dostatek volných míst je zatím i na léto. Nejvíce rezervací mají hoteliéři na přelom července a srpna. 

Čtěte také

„Teď jdeme přes Medvědín na Labskou a Luční boudu.“ Martin přijel s partou kamarádů do Krkonoš z Děčína.

Strávit tu chtějí čtyři dny. Ubytování prý sehnali úplně bez problémů. „Na to, že je nás pět, tak jsme si mohli vybírat, kde chceme bydlet. Tak jsme si vybrali centrum Špindlerova Mlýna.

Lidé přijíždí do Krkonoš hlavně koncem týdne.

„Víkendy už jsou lepší, opravdu je hezky, takže už se to rozjelo. Máme tu Čechy, ale dokonce už i Němce. Ovšem přes týden je to slabší, potvrzuje ředitel hotelu v centru Špindlerova Mlýna Ondřej Leplt.

Čtěte také

Lidé se podle něj často rozhodují na poslední chvíli, velkou roli prý hraje hlavně počasí. Hodně turistů teď také míří do luxusních hotelů.

„V oblibě jsou wellness hotely, to je samozřejmé. Ten trend neustále vzrůstá. Lidé mají rádi wellness pobyty, ale teď už to začíná být také o vysokohorské turistice, říká majitel infocentra Martin Jandura.

A dodává, že lidé přijíždí v těchto dnech hlavně na kratší dvou až třídenní pobyty.

Čtěte také

To pro hoteliéry ale příliš výhodné není. „Jednak jsou to náklady, protože se musí nechat nově vyprat povlečení, musíte mít také personál, který pokoj znovu uklidí.

Červen patří tradičně k méně vytíženým měsícům a turistů je zatím málo. Rezervace na léto už se ovšem plní.

„Když se podíváme na přelom července a srpna, tak tam už máme obsazeno skoro 55 procent kapacity. A vidíme také, že tu jsou už i delší pobyty, například na 5 až 7 nocí, ukazuje Ondřej Leplt aktuální obsazenost na letní měsíce.

Čtěte také

Největší zájem o pobyty je od poloviny července do poloviny srpna. „Úplný vrchol letní sezóny je od 15. července zhruba do 20. srpna. Protože to mají Poláci, Holanďané i Němci svátky a prázdniny, takže se dá říct, že ta obsazenost byla v letech před covidem až kolem 90 procent. A my pevně věříme, že to nastane i v letošním roce.

Jenže i s letní dovolenou na horách lidé stále vyčkávají.

„Není to pro hoteliéry nic příjemného, protože musí koukat trošku s výhledem dopředu. Ovšem lidé se teď opravdu často rozhodují doslova ze dne na den, tvrdí Martin Jandura a dodává, že v této letní sezóně už snad konečně přijede také do našich nejvyšších hor víc turistů ze zahraničí.

Spustit audio

Související