Víte, co jsou „němé“ značky? Unikátní, 100 let staré turistické značení v Krkonoších, se teď obnoví

5. leden 2022 08:46

Správa Krkonošského národního parku se rozhodla obnovit unikátní turistické značení. Jde o tzv. Muttichovy neboli němé značky. Velké, kovové, červené symboly, které pomáhají turistům po mnoho let se v horách orientovat. Dělníci právě dokončují výrobu téměř 70 kusů značek, které se už na jaře v Krkonoších objeví. 

„Tohle na například znak pro Petrovu boudu. A je tady spousta dalších znaků, které budou po Krkonoších rozmístěny,“ ukazuje majitel kovovýroby Jiří Kavan polotovar němé značky.

Čtěte také

Dělníci je vyrábí z dvoumilimetrového plechu. Nejdřív je musí podle původních dokumentů vypálit. „CNC plazmou se ta písmena vypalují. Vzaly se původní tvary z historických dokumentů.

Poté je potřeba vzniklé tvary obrousit. „Teď jsme srazili hroty po vypálení onoho písmene u značky Petrovy boudy. Dále by se podle postupu měly vyvrtat díry.

Takto vyrobené značky by měly být podle Jiřího Kavana velmi dobře odolné do drsného krkonošského počasí a vydržet by měly desítky let. „Jejich výhodou je viditelnost a odolnost. Ta značka je stejně kvalitní, ne-li ještě víc, než byla v té době. Protože ty současné povrchové úpravy jsou lepší.

Němé značky znázorňují nejvýznamnější krkonošské vrcholy, horské boudy, osady nebo obce. Pro orientaci turistů jsou už po dlouhé desítky let velmi důležité.

Čtěte také

„Prakticky minulých 100 let pomáhaly turistům orientovat se za nepříznivého počasí, za snížené viditelnosti. A pochopitelně i v zimě, když jsou mnohé rozcestníky a ukazatele namrzlé, pokryté námrazou a nedá se podle nich pořádně orientovat, vysvětluje mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Podle něj toto historické turistické značení nemá na světě konkurenci. „Neznáme žádné jiné pohoří, kde by podobné ornamenty sloužily k orientaci pro turisty. Tyto němé Muttichovy značky jsou krkonošským unikátem. A naše snaha nám pomáhá uchovat jedinečné krkonošské dědictví.

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku s instalací němých značek v terénu začnou na jaře.

Spustit audio

Související