Pokud teď vyrazíte do Krkonoš, může se stát, že narazíte na chybějící informační turistické cedule

26. říjen 2020 08:45

Strážci Krkonošského národního parku začali odmontovávat některá turistická značení v terénu. Celkem musí odstranit několik set kusů dřevěných piktogramů, panoramatických a informačních panelů a herních prvků. Většina z nich je v dobrém stavu. 

Čtěte také

Na opravu budou strážci Krkonošského národního parku podle prvních odhadů posílat asi pětinu značení. Všechna do jednotlivých krkonošských lokalit vrátí opět na jaře.

Strážce Michal Štěpánek povoluje šrouby a sundává informační ceduli poblíž dřevěného srubu na Strážném.

Opatrně ji s kolegou Štěpánem Votavou pokládají na zem a začínají odmontovávat další, teď už podstatně menší cedule z dřevěných květináčů.

Nejvíc poškozené cedule skončí v truhlárně, kde je čeká oprava, aby se na jaře opět mohly vrátit a sloužit turistům v terénu

Počasí příliš nepřeje, prší, dřevěné značky jsou mokré a jejich stav už není úplně dobrý.
„Teď je necháme trošku oschnout. Potom ty, co jsou v pořádku, uložíme do skladu. A poškozené cedule odvezeme do dřevovýroby na opravu."

Dvojice strážců nasedá do auta a míří na další místo

„Teď se nacházíme v oblasti Klínového dolu, kde je jeden z mála lezeckých terénů v Krkonoších," říká Michal Štěpánek.

Čtěte také

Desítky cedulí zůstanou v Krkonoších i přes zimu. Většinou jsou to značení, která jsou chráněna různými přístřešky.
„Nejvíc v terénu trpí panoráma, která jsou většinou položena vodorovně. Leží na nich sníh a led, tam dochází k velkému opotřebení. Ty je zapotřebí odstranit přednostně."

Podle Štěpána Votavy jsou přibližně čtyři pětiny značení, které teď sundávají, v dobrém stavu. Na opravu zamíří ty nejvíc poškozené.
„Jedná se o poškození povětrnostními podmínkami. Mrazem a vodou nastávají různé praskliny, protože dřevo je organický materiál."

Kromě povětrnostních podmínek ovšem informační cedule ničí také bezohlední turisté.
„Většinou to jsou nálepky nebo nějaké posprejované značky. Většinou to nafotografujeme a veřejnosti to předkládáme pro osvětu, aby takové věci lidé nedělali."

Spustit audio

Související