Desítky poničených infotabulí z celých Krkonoš opravují teď truhláři ve Svobodě nad Úpou

16. prosinec 2018 09:34

Truhláři ve Svobodě nad Úpou opravují nebo vyrábí nové informační cedule a turistická značení pro Krkonoše. Letos jim jich strážci přivezli méně než loni, tedy přes 200 kusů. Poškozeného značení ubývá díky lepšímu laku, který se na ně používá. Je totiž odolnější vůči povětrnostním podmínkám. A navíc je stále víc cedulí chráněno dřevěnými stříškami.

Brzy se budete toulat po Krkonoších podle nových informačních tabulí

Dílna dřevovýroby Správy KRNAP dokončuje výrobu nových panelů šesti naučných stezek.

Správa Krkonošského národního parku po 30 letech mění a zjednodušuje informační panely pro turisty. Teď je dokončují truhláři. Ty současné na území Krkonošského národního parku už nevyhovují dnešním trendům. Šest naučných stezek v nejvyšších českých horách se tak před začátkem turistické sezóny dočká nových dřevěných informačních panelů, které budou mít sjednocený vzhled.

V ruce držíme ceduli s nápisem Špindlerův Mlýn - Vrchlabí: „Ta je z bývalého rozcestníku, ručně řezaná do lípy. Je to cedule, která vydržela v terénu zhruba 20 let po nějakých 4 až 5 opravách," vysvětluje truhlář Pavel Vodička.

A hned doplňuje: „Potom tady máme směrovky, které jsou z jasanu, jilmu a některé z javoru. A ještě tu je jedna, která je dokonce z habru. Stav těchto cedulí už je hodně špatný."

Jde tedy o infocedule, které se musí již vyřadit a udělat úplně nové. Pak jsou tu další, které budou jen opraveny a zase se vrátí na své místo v terénu. Jde hlavně o piktogramy, směrovky a cedule značící cyklostezky.

Truhláři ve Svobodě nad Úpou opravují informační cedule a turistická značení pro Krkonoše

„Obrousí se, znovu se vytvoří hrany. Udělá se to tak, aby to pěkně vypadalo. Pokud se něco ubrousí natolik, že z tabulky zmizí barevné prvky, tak se vše ručně domaluje. Tedy většinou jde o ruční práci. Pouze ono nové frézování dělá stroj," říká Pavel Vodička.

Čím nejvíc turistické značení na horách trpí?

„Jsou to jednak povětrnostní podmínky. Vliv má samozřejmě také použitý horší materiál, který jsme měli na výrobu. A potom do toho vstupuje také lidský faktor, který si rád občas do něčeho dloubne," doplňuje Pavel Vodička.

Krkonoše proplétá pavučina starých cest. Jana Tesařová napsala knížku pro turisty-fajnšmekry

Detail štětované žlutě značené cesty ze Zrcadlových Bud na Černou horu

Jednu krásnou krkonošskou procházku jsme si nedávno udělali, když jsme si s Jaroslavem Drtinou prohlíželi naše nejvyšší české hory na úchvatných krásných starých pohlednicích. Teď máme před sebou další krkonošské putování, tentokrát po stezkách a cestách, které při svých toulkách objevuje Jana Tesařová z Krkonošského národního parku. A dokonce o tom napsala i knihu.

Cedulí, které správci Krkonošského národního parku před zimou uklidí a přivezou do truhlárny, ovšem v posledních letech ubývá.

„Loni jich bylo kolem 500 až 600 kusů. Letos jich tu máme necelou polovinu," říká vedoucí truhlárny Luboš Bím.

A dodává, čím si vysvětluje, že poškozených cedulí v posledních letech ubývá: „Zlepšila se práce a možná také návštěvníci Krkonoš k tomu přistupují lépe a zodpovědněji, než dřív."

Truhláři plánují nutné opravy všech infocedulí stihnout do konce letošního roku.

Spustit audio

Související