Chystáte se v „mimosezóně“ do Krkonoš na hřebenovou túru? Nezapomeňte si vzít vodu a svačinu!

8. listopad 2019 09:28

Zavřeno, provoz omezen, otevřeno pouze o víkendech. Na tyto nápisy u hřebenových bud v Krkonoších můžou teď turisté při túrách narazit. Přichází totiž tzv. mimosezóna. Tu boudaři využívají hlavně k opravám, úklidu, přípravám na zimu nebo k výběru delší dovolené. Proto byste se kromě pořádného oblečení a obuvi měli na túru vybavit větší svačinou a dostatečným množstvím vody.

Zdeněk z Moravy přijel se svými kamarády na 14 denní pobyt do Krkonoš. Bývalí vojáci se téměř denně vydávají na hřebenové túry.
„Dnes jsme vylezli ze Špindlerova Mlýna na Špindlerovku a Dvořákovu boudu."

Čtěte také

Už po pár kilometrech litovali, že si nevzali žádné zásoby. Objekty, kolem kterých šli, prý měly zavřeno.
„Chtěli jsme si vzít čaj, ale nakonec jsme ho s sebou neměli. A to byla chyba. Museli jsme jít dál."

V mlze došli k Dvořákově boudě, stojí v zádveří a sledují čas.
„Otvírají až v 11 hodin. Je to špatné, všechno je teď zavřeno. Nemáme se kde občerstvit."

Marek Dvořák, který se stará o provoz Moravské a Dvořákovy boudy a dalších dvou objektů vysvětluje, proč není vše otevřené.
„V tomto období provozujeme chaty pouze o víkendech a v týdnu máme otevřenu jen jednu z nich. Děláme rekonstrukce a před zimou různé opravy."

Vše se musí stihnout do příchodu prvního sněhu

Cedule s nápisem zavřeno najdou turisté i u dalších objektů například u Martinovy boudy, Friesových bud, nebo u Vosecké boudy.

Turistika (ilustrační)

„Teď je doba na to, abychom si odpočinuli a načerpali síly, případně jeli na dovolenou. Hoteliéři a všichni ostatní převážně uzavřou své provozy. Dělají se rekonstrukce, výměny nábytku a podobně. Tohle je jediný čas, kdy je šance cokoliv s objektem udělat. Protože nikdo si nemůže dovolit v plné sezóně přerušit provoz," vysvětluje majitel infocentra ve Špindlerově Mlýně Martin Jandura.

Čtěte také

A hned ještě doplňuje:
„Doporučuji všem, aby si na internetu zjistili, zda jsou jednotlivá zařízení otevřená nebo nikoliv. Protože potom může při túře dojít k nemilému překvapení. Turisté se těší, že se někde na hřebenech najedí a ono je bohužel zavřeno."

Kromě pořádného oblečení a obuvi, by se lidé měli na túru dostatečně zásobit.

„Určitě by s tím turisté měli počítat, protože nemusí narazit na otevřený objekt v místě, kde se chtěli občerstvit. Je proto dobré vzít s sebou víc nápojů a svačiny," říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Většina hřebenových bud se v Krkonoších opět otevře v první polovině prosince.

Spustit audio

Související