Chystáte se v „mimosezóně“ do Krkonoš na hřebenovou túru? Nezapomeňte si vzít vodu a svačinu!

Na jednodenní výlety se doporučuje použít batoh zhruba do objemu 35 litrů, střední výlety třeba pod stan nebo pod širák na víkend si žádají objem kolem 40 až 50 litrů.
Na jednodenní výlety se doporučuje použít batoh zhruba do objemu 35 litrů, střední výlety třeba pod stan nebo pod širák na víkend si žádají objem kolem 40 až 50 litrů.

Zavřeno, provoz omezen, otevřeno pouze o víkendech. Na tyto nápisy u hřebenových bud v Krkonoších můžou teď turisté při túrách narazit. Přichází totiž tzv. mimosezóna. Tu boudaři využívají hlavně k opravám, úklidu, přípravám na zimu nebo k výběru delší dovolené. Proto byste se kromě pořádného oblečení a obuvi měli na túru vybavit větší svačinou a dostatečným množstvím vody.

Zdeněk z Moravy přijel se svými kamarády na 14 denní pobyt do Krkonoš. Bývalí vojáci se téměř denně vydávají na hřebenové túry.
„Dnes jsme vylezli ze Špindlerova Mlýna na Špindlerovku a Dvořákovu boudu."

Už po pár kilometrech litovali, že si nevzali žádné zásoby. Objekty, kolem kterých šli, prý měly zavřeno.
„Chtěli jsme si vzít čaj, ale nakonec jsme ho s sebou neměli. A to byla chyba. Museli jsme jít dál."

V mlze došli k Dvořákově boudě, stojí v zádveří a sledují čas.
„Otvírají až v 11 hodin. Je to špatné, všechno je teď zavřeno. Nemáme se kde občerstvit."

Marek Dvořák, který se stará o provoz Moravské a Dvořákovy boudy a dalších dvou objektů vysvětluje, proč není vše otevřené.
„V tomto období provozujeme chaty pouze o víkendech a v týdnu máme otevřenu jen jednu z nich. Děláme rekonstrukce a před zimou různé opravy."

Vše se musí stihnout do příchodu prvního sněhu

Cedule s nápisem zavřeno najdou turisté i u dalších objektů například u Martinovy boudy, Friesových bud, nebo u Vosecké boudy.

Turistika (ilustrační)

„Teď je doba na to, abychom si odpočinuli a načerpali síly, případně jeli na dovolenou. Hoteliéři a všichni ostatní převážně uzavřou své provozy. Dělají se rekonstrukce, výměny nábytku a podobně. Tohle je jediný čas, kdy je šance cokoliv s objektem udělat. Protože nikdo si nemůže dovolit v plné sezóně přerušit provoz," vysvětluje majitel infocentra ve Špindlerově Mlýně Martin Jandura.

A hned ještě doplňuje:
„Doporučuji všem, aby si na internetu zjistili, zda jsou jednotlivá zařízení otevřená nebo nikoliv. Protože potom může při túře dojít k nemilému překvapení. Turisté se těší, že se někde na hřebenech najedí a ono je bohužel zavřeno."

Kromě pořádného oblečení a obuvi, by se lidé měli na túru dostatečně zásobit.

„Určitě by s tím turisté měli počítat, protože nemusí narazit na otevřený objekt v místě, kde se chtěli občerstvit. Je proto dobré vzít s sebou víc nápojů a svačiny," říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Většina hřebenových bud se v Krkonoších opět otevře v první polovině prosince.

Spustit audio

Související