V Krkonoších těžko shání na zimu lyžařské instruktory a pracovníky do gastronomie

5. listopad 2019 10:38

Lyžařští instruktoři, pracovníci do občerstvení, číšníci, pomocné síly do kuchyně. O tyto pracovní pozice před nadcházející zimní sezónou není v Krkonoších velký zájem. Firmy a společnosti se snaží lidi hledat, kde můžou, ale zatím marně. 

„My jich potřebujeme na sezónu tak 40. A máme jich jistých tak polovinu. Potřebujeme hodně lyžařských učitelů na víkendy, ale také v týdnu," vypočítává Nikola Jirešová, spolumajitelka lyžařské školy ve Vrchlabí.

Čtěte také

Poptávka po výuce lyžování, zejména pro malé děti, stoupá. Ale instruktorů je málo.
„Různě se ptáme hodně po okolí, po školách, zájem studentů vysokých škol klesá."

Nepomáhají ani nabídky nejrůznějších benefitů.
„Nabízíme zaškolení i když nemají ještě licenci. Udělají si u nás praxi a potom si licenci mohou udělat."

Nechybí ale pouze lyžařští instruktoři, ale i kuchaři, číšníci, pracovníci do bufetů a občerstvení.

„Oproti letní sezóně se stav pracovníků navyšuje na dvojnásobek až pětinásobek. Záleží na tom, o jaké odvětví se jedná. V gastronomii bych řekl, že se jedná spíše o ten dvojnásobek. U instruktorů a vlekařů, kterých je přes léto méně, tak to může být až pětinásobek," potvrzuje Tomáš Kverka, pracovník sportovní agentury ve Špindlerově Mlýně.

Lyžařská škola, děti, lyžování, výuka. Ilustrační foto

Pracovníky firmy a společnosti shání už od léta.
„Sháníme je formou inzerátu, máme vlastní webové stránky, na kterých propagujeme ony pracovní pozice, děláme reklamu do rádií, všude, kde se dá."

Čtěte také

Nevýhodou je, že se jedná často o sezónní práci. Některé hotely a restaurace nemůžou všechny zaměstnance platit po celý rok.

„Listopad a duben jsou měsíce, kdy je v podstatě zavřeno. Hoteliéři se snaží zaměstnance udržet tím, že si vybírají neplacené volno, dávají jim k tomu různé bonusy, snaží se je udržet za každou cenu. Ale ekonomicky je to opravdu neúnosné. Ta situace je opravdu tristní. Není odkud ty pracovníky brát. Už se říká, že by někoho vzali i ze zahraničí, ale ti lidé zase neznají naši gastronomii a neumí jazyk," vysvětluje Martin Jandura, majitel informačního centra ve Špindlerově Mlýně.

V letní sezóně musely dokonce některé restaurace kvůli nedostatku pracovníků zavřít. Otázkou je, jestli se podobná situace nebude opakovat v zimě.

Spustit audio

Související