Číšníky, servírky a kuchaře shání krkonošské hotely a penziony kde se dá. Je jich prostě málo
Některým hotelům a penzionům v Krkonoších chybí zaměstnanci v restauracích a také kuchyních. Přestože se je snaží nalákat na různé výhody, je zájem o tuto práci malý. Navíc jsou potenciální zaměstnanci často nezkušení. Na startu zimní sezóny je to pro spoustu majitelů restauračních zařízení problém.
Nejen sůl. I dobrý kuchař je nad zlato. To nyní platí v krkonošských hotelech a penzionech
Nedostatek kvalitních kuchařů trápí hotely, penziony a restaurační zařízení v našich nejvyšších horách. Právě nyní, kdy odstartovala hlavní letní sezóna, je to problém. V kuchyních tak pracuje podstatně méně lidí než je potřeba. Kuchařům se do hor prý nechce kvůli nevýhodným platovým podmínkám nebo dojíždění.
Hledáme servírky, sháníme kuchaře a pomocné síly. Podobných inzerátů jsou nyní desítky. Horským hotelům a penzionům v oblasti gastronomie chybí pracovní síly.
„V servisu nám chybí určitě nejméně čtyři lidi," potvrzuje Světlana Pejsarová, hlavní recepční a obchodní manažerka jednoho z hotelů v Janských Lázních.
Podle ní poptávka po zaměstnancích trvá už několik měsíců. Na zimu jich totiž potřebují podstatně víc než v létě a tak shání, kde můžou.
„Teď budeme podávat další inzeráty a musíme doplnit tým na zimní sezónu, protože ta je opravdu náročná. Je to pro nás nejtěžší období z celého roku. Na rovinu, už sháníme pracovní síly kde se dá."
Podobně mluví Tibor Čochej majitel penzionu a restaurace v Černém Dole: „Personál není. Sháním kvalitního kuchaře a kvalitní servírku."
V krkonošských hotelech se objevují exotičtí zaměstnanci až z Filipín. Co je do českých hor láká?
Hoteliéři v Krkonoších začali zaměstnávat Filipínce. Ty shání přes pracovní agentury. Cizinci mají zájem na horách pracovat. Dělají například pomocné síly v kuchyni, uklízí pokoje nebo se starají o údržbu objektů. Majitelé hotelů si jejich práci pochvalují, jsou podle nich spolehliví a stačí jim nižší plat.
Dodává, že už se někdo o práci zajímá, často mu chybí požadované vzdělání a praxe: „Protože dnes se třeba někdo hlásí, ale už to klesá na úrovni. Tak to dělají lidé, kteří v tom oboru nejsou vyučeni, nejsou v tom zběhlí."
Velké hotely se snaží nalákat nové pracovní síly na různé benefity a výhody, ale ani to podle Světlany Pejsarové příliš nepomáhá.
„Nabízíme celoroční skipas, zvýhodněnou stravu, ubytování zdarma, plus jiné benefity."
Spousta zaměstnanců hotelů a penzionů tráví v práci kvůli nedostatku lidí podstatně víc času, aby vše fungovalo tak jak má a zákazníci nic nepocítili.
Související
-
Na sjezdovce Anděl na Černé hoře v Krkonoších začíná nová lyžařská sezóna
V horních partiích Černé hory v Krkonoších byla v pátek 30. listopadu v 8:30 hodin zahájena lyžařská sezónu. Pro lyžaře se otevřela část sjezdovky Anděl v délce 500 metrů.
-
Krkonoše patří s 11 miliony návštěv ročně k nejnavštěvovanějším chráněným územím v Evropě
Že Krkonošský národní park patří k nejnavštěvovanějším chráněným územím v Evropě - v přepočtu na plochu i v absolutních číslech - víme už dlouho. Nyní známe přesná data.
-
Některé hotely a penziony v Krkonoších jsou zavřené. Připravují se na hlavní zimní sezónu
Na některých krkonošských hotelech nebo penzionech visí cedule s nápisem zavřeno. Důvodem jsou volné dny, které jejich majitelé využívají k přípravě na hlavní sezónu.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Youtubeři by registraci neměli ignorovat, ale odmítnout. Rada vykládá zákon přehnaně, míní senátorka
-
Před zatčením policie lidi brutálně bije a nahání je do stanic metra i kostelů, popisuje protesty Gruzínka
-
Schodek 241 miliard korun a vyšší platy v justici. Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok
-
Výzkumníci zjistili totožnost více než 300 ukrajinských dětí deportovaných do Ruska