Některé hotely a penziony v Krkonoších jsou zavřené. Připravují se na hlavní zimní sezónu
Na některých krkonošských hotelech nebo penzionech visí cedule s nápisem zavřeno. Důvodem jsou volné dny, které jejich majitelé využívají k přípravě na hlavní sezónu, tedy na zimu. Co vše se uvnitř děje? A co je potřeba stihnout do začátku zimní sezóny?
Nejen sůl. I dobrý kuchař je nad zlato. To nyní platí v krkonošských hotelech a penzionech
Nedostatek kvalitních kuchařů trápí hotely, penziony a restaurační zařízení v našich nejvyšších horách. Právě nyní, kdy odstartovala hlavní letní sezóna, je to problém. V kuchyních tak pracuje podstatně méně lidí než je potřeba. Kuchařům se do hor prý nechce kvůli nevýhodným platovým podmínkám nebo dojíždění.
Některé hotely a penziony v Krkonoších jsou v těchto dnech zavřené. Volno dostali i zaměstnanci a nastoupili řemeslníci. Majitelé ubytovacích zařízení tento čas, tedy mimosezónu, využívají k přípravám na zimu. A tak se maluje, opravují se pokoje a ladí se také například nabídka jídel.
Většina hotelů a penzionů se už koncem listopadu opět otevře. První větší nápor turistů se očekává s otevřením lyžařských center.
„Hlavně se soustředíme na přípravu na zimu. Úklid, malování, výměny, dovybavení pokojů," říká Tibor Čochaj, majitel hotelu v Černém Dole.
Starý nábytek je nahrazován novým. Pokoje se doplňují modernějším vybavením.
„Věnujeme se zlepšení kvality našich služeb. Přistýlky byly už na konci životnosti, proto jsme je museli vyměnit. Malujeme pokoje a chodby, a také bazén," popisuje aktuální práce Marek Šusrt, ředitel penzionu v Janských Lázních.
Zaměstnance vystřídali na pár dní dělníci a odborné firmy. „Potřebujeme načerpat hodně sil do zimní sezóny. Tedy našemu personálu dáváme volno, čerpají dovolenou."
Přípravy vrcholí také v kuchyních. Některé hotely a penziony chtějí v letošní sezóně vyzkoušet novinky.
Krkonošské kyselo. Jídlo chudých se vrací na lístky horských restaurací
Mnohé recepty z krkonošské kuchyně už upadly v zapomnění, přestože měla jídla krásná jména jako brdlajs, frncábník nebo perdlouka. O polévce s názvem kyselo jste ale pravděpodobně alespoň slyšeli. Šéfkuchař Radek Zidka z Hostince a pensionu U paní Berty předvedl, jak si kyselo uvařit dle tradičního receptu.
„Zkoušíme a testujeme jednotlivá jídla, která budeme potom podávat ve formě vánočního a silvestrovského menu. V gastronomii jsou nové trendy, které chceme zahrnout do našeho jídelního lístku," doplňuje Marek Šustr.
Zaměstnance čekají před hlavní sezónou také školení a pohovory. A to hlavně recepční, servírky a číšníky.
„Recepce je takovou vstupní bránou do hotelu. Recepční musí slušně vypadat a umět se chovat k hostům. Současně musí být i psychologem, naslouchat jim a vyhovět všem jejich požadavkům," vysvětluje Světlana Pejskarová vedoucí recepce a marketingová ředitelka.
Většina ubytovacích zařízení se opět otevře na přelomu listopadu a prosince.
Související
-
Pokud chcete Vánoce nebo Silvestra oslavit na horách, máte nejvyšší čas sehnat si ubytování
Pokud chcete letošní Silvestrovské oslavy trávit na horách, máte jednu z posledních šancí. Podle horských infocenter totiž ještě nějaká místa jsou, už ne ale všude.
-
Hoteliéři v Krkonoších mají podle svých slov za sebou vydařenou zimní sezónu
Téměř po celou dobu byly dobré lyžařské podmínky a počasí přálo. Navíc se do Krkonoš opět začínají vracet čeští turisté. Prodlužuje se i průměrná délka pobytu.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Pomůže Okamurovi policie? Trestní stíhání ukáže, zda už je šéf SPD ‚za zenitem‘, nebo se ‚dokáže vzkřísit‘
-
Kutnohorský léčitel netrpěl bludy, tvrdí znalec. ‚Paralelní vesmíry jsou reálná vědecká hypotéza,‘ řekl
-
Paušální daň je v Česku absurdní, její původní idea se úplně zvrhla, říká sociolog Prokop
-
Nedvěd má novou práci. Držitel Zlatého míče se stal sportovním ředitelem klubu v Saúdské Arábii