Hoteliéři v Krkonoších mají podle svých slov za sebou vydařenou zimní sezónu
Téměř po celou dobu byly dobré lyžařské podmínky a počasí přálo. Navíc se do Krkonoš opět začínají vracet čeští turisté. Prodlužuje se i průměrná délka pobytu tuzemských klietů a to na čtyři noci.
Více turistů, hlavně Čechů, minimum zrušených pobytů. Takhle hodnotí letošní sezónu většina hoteliérů.
„Celkově my to hodnotíme zhruba prosinec až duben. Začátek, tedy loni, byl 96 procent, a letošek je 99,3 procent,“ shrnuje letošní zimní sezónu Jitka Hronešová, obchodní ředitelka hotelu ve Špidlerově Mlýně.
Menší obsazenost měla ubytovací zařízení začátkem roku, kdy počasí příliš nepřálo.
„Maličko horší znamená menší obsazenost ve srovnání s loňským lednem. Naopak v únoru jsme tu obsazenost měli ještě vyšší než v loňské sezóně. Dosahovala kolem 97 procent,“ tvrdí Marek Šustr, ředitel hotelu v Janských lázních.
A dodává, že letos přijelo víc českých turistů než v předchozích sezónách: „Když se podíváme do statistik, tak na 65 procent ubytovaných v našem hotelu v zimní sezóně je z tuzemska. Když vezmeme zahraniční klientelu, tak největší počet návštěvníků je z Polska.“
„Zaznamenáváme návrat českých turistů na hory,“ říká Jitka Hronešová.
Cizinci tradičně jezdí na delší pobyty, i týdenní. Češi dřív objednávali pobyty na dvě až tři noci, teď už ale rezervují pokoje i na čtyři nebo pět dní.
Hoteliéři už nyní zaznamenávají první objednávky pobytů na nadcházející sezónu.
„Už se ocitáme v takové situaci, že třeba první dva týdny v únoru už máme na příští rok kompletně obsazeny,“ usmívá se Jitka Hronešová.
V současných dnech, přestože se například ve Špindlerově Mlýně stále ještě lyžuje, je obsazenost ubytovacích zařízení minimální. Většina hoteliérů na tuto dobu naplánovala generální úklid.
Související
-
Chystáte se do Krkonoš na jarní prázdniny a nelyžujete? I tak...
Krkonoše díky ideálním sněhovým podmínkám žijí především sjezdovým lyžováním. Ale spousta turistů, kteří na hory míří, lyžovat neumí nebo nechce. I tak ale můžou zk...
-
Nejen sůl. I dobrý kuchař je nad zlato. To nyní platí v...
Nedostatek kvalitních kuchařů trápí hotely, penziony a restaurační zařízení v našich nejvyšších horách. Právě nyní, kdy odstartovala hlavní letní sezóna, je to prob...
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Slovenský katastr ochromili hackeři. ‚Je to významný úřad, podobný útok nepamatuji,‘ říká expert
-
Pekla chleby pro evakuované, požár ale došel i k ní. ‚Je to jako armagedon,‘ popisuje žena z Los Angeles
-
Ukážeme Zelenskému, že jsme suverénní, vzkázal Fico na Ukrajinu. Hrozí zastavením dávek uprchlíkům
-
Na vrcholu algoritmu. Elon Musk k ovlivnění evropské politiky používá stejné metody jako v Americe