Wir sprechen Deutsch. Na českých horách roste poptávka po instruktorech mluvících německy

20. únor 2019 10:58

V krkonošských zimních střediscích roste poptávka po instruktorech, kteří mluví německy. Spousta lyžařských škol ve východních Krkonoších jich má nedostatek. A přitom zájem Němců o výuku hlavně dětí je velký. Některé školy dokonce platí své instruktory podle toho, jaké mají jazykové schopnosti a nabízí jim kurzy, ale právě o němčinu zájem velký není. 

V zimních střediscích roste zájem o výuku lyžování dětí. Chybí ale kvalitní instruktoři

Lyžařský svah Němčičky

V Krkonoších podle majitelů lyžařských škol roste zájem o výuku a to především dětí. Jenže je nedostatek kvalitních instruktorů.  Hlásí se jich málo, proto je provozovatelé škol shání sami a to v podstatě během celého roku.

Lyžařská instruktorka Karolina vyučuje malého Friedricha, který pochází z Německa. Sama přiznává, že německy neumí a tak je komunikace s tímto malým dítětem poměrně složitá.
„Chtělo by to mít aspoň základy němčiny, protože německých klientů je tady opravdu hodně. Druhá velká skupina klientů pochází z Polska. Ovšem polštinu jsme schopni se lépe naučit, je nám bližší."

Podobně je na tom také instruktor Aleš. Ten pro změnu vyučuje malou holčičku z Dánska: „Ona moc neumí anglicky ani německy. Takže kombinuji angličtinu s němčinou a všechny ostatní jazyky. Co by se jí mohlo líbit."

Lyžování je zábava

Šéf lyžařské školy v Peci pod Sněžkou Jiří Matějů přiznává, že s němčinou je velký problém. Spousta instruktorů totiž tento jazyk neovládá.
„Dříve se v bývalých Sudetech a v Krkonoších německy mluvilo. Ovšem dnes mladí lidé mluví málo a neradi německy. Němčinu proto speciálně v lednu a také v únoru hodně postrádáme."

Instruktoři, kteří ovládají více cizích jazyků, mají pochopitelně přednost před ostatními.
„Mají odstupňovaný i plat na základě toho, jak mluví. Jazyková vybavenost u lyžařského instruktora dnes už hraje zásadní roli, aby byl klient spokojený."

Nyní je jasné, že na příští sezónu se budou za lyžařské instruktory vybírat lidé, kteří ovládají především německý jazyk.

Spustit audio

Související