Nový osvětlený okruh pro noční bežecké lyžování se otevírá v Orlickém Záhoří

22. prosinec 2017 09:48

V Orlickém Záhoří se možná už dnes otevře nový, kompletně osvětlený okruh pro běžkaře. Je největší svého druhu v České republice, LED lampy totiž osvětlují trať dlouhou téměř pět kilometrů. Přestože stopy už jsou týden upravené, termín zahájení večerního a nočního lyžování není jistý, čeká se, až energetici okruh napojí do soustavy. 

Novinku si byl s mikrofonem prohlédnout reportér Václav Plecháček.

S nezávislým starostou Orlického Záhoří Vojtěchem Špinlerem stojíme na parkovišti. Na dohled od nás je začátek běžecké trasy onoho téměř pětikilometrového osvíceného okruhu. „Ano, těch lamp je celkem 160. Příkon mají 25 wattů, dostatečně tu trasu nasvítí. Mají takovou zvláštnost. Zaprvé jsou ekologické, mají takzvaný protismogový svit. To znamená, že svítí jen dolů. A zadruhé jsou ekonomické. Napájení celého toho okruhu je asi 3,5 kilowattů na hodinu. Což je asi 16 korun."

Tratě už jsou upravé a čeká se na samotné klíčové připojení, kdy opravdu začnou lampy svítit.

„Připojení od ČEZu je v podstatě připravené. Mají přijet napojit okruh a čekáme na hodiny. Ty se musí namontovat, abychom mohli odebírat elektřinu. Doufáme, že budeme moci běžkařům místo stromečku nasvítit okruh. A budou všichni spokojeni. Zájem je veliký," říká Vojtěch Špinler.

Na běžkách

Zájem o nový běžecký okruh potvrzuje také Jana Matyášová z informačného centra v Orlickém záhoří. Na co se lidé nejčastěji ptají? „Ptají se, kdy bude mezinárodní závod. Už teď víme, že bude 10. února. A ptají se také, kdy mohou oficiálně na ten okruh najet. Říkáme jim, že musí vyčkat, že vše bude uvedeno na našich webových stránkách a na Facebooku. Tam bude také aktuální informovanost o úpravě těch tratí.

Očekává se s ohledem na zájem o novou běžkařskou trať, také větší požadavky například na ubytování?

„To v tuto chvíli nedokážeme odhadnout. Ale předpokládáme takové ty prodloužené víkendy, že si je určitě lyžaři a běžkaři najdou," vysvětluje Jana Matyášová.

Spustit audio

Související