Mělnická bouda, nejvýš položené lůžkové zdravotnické zařízení u nás, má zbrusu nový interiér

14. prosinec 2018

Dětská ozdravovna Mělnická bouda v Peci pod Sněžkou byla slavnostně otevřena po rekonstrukci za 16 milionů korun. Nejvýše položené lůžkové zdravotnické zařízení v celé České republice nabízí pobyty především dětem s opakovaným či chronickým dýchacím onemocněním.

Horská chata položená v horní části lyžařského areálu Zahrádky prošla od letošního dubna do listopadu celkovou přestavbou interiérů v hodnotě 16 milionů korun, a to za výrazné podpory Královéhradeckého kraje, který je zřizovatelem Sdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov.

Omyly a mýty ve stravování dětí. Zdravé jídlo musí mít doslova na dosah ruky, radí Margit Slimáková

PharmDr. Margit Slimáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Prázdniny skončily a začal nový školní rok. A začínáme dětem opět chystat svačiny. Specialistka na zdravý životní styl PharmDr. Margit Slimáková v naší radioporadně na téma: zpátky do školních lavic - výživa školních dětí. 

„Hlavním cílem rekonstrukce bylo vybudování sociálních zařízení na jednotlivých pokojích. Současně jsme ale vyměnili veškeré rozvody včetně vzduchotechniky, zrekonstruovali jsme kuchyň, jídelnu a školní třídy. Dále jsme pořídili nové vybavení pokojů, jídelny, kuchyně a dětské herny,“ popisuje změny náměstek hejtmana Aleš Cabicar z TOP 09, odpovědný za oblast zdravotnictví.

V roce 2016 byla navíc Mělnická bouda zateplena, což si vyžádalo investici 4,2 milionu korun. Její celková kapacita se úpravami nezměnila a zařízení tak díky vhodným klimatickým podmínkám východních Krkonoš nabízí 45 lůžek pro děti ohrožené životním prostředím, především s opakovanými onemocněními dýchacích cest, astmatikům, alergikům ale i dětem s nesprávným životním stylem či z nevhodného sociálního prostředí.

Mělnická bouda prošla rekonstrukcí interiéru

Děti mohou být doprovázeny rodičem nebo jinou dospělou osobou. Pobyty jsou poskytovány na základě lékařského návrhu a jsou plně hrazeny zdravotní pojišťovnou. Stejně jako sousední bouda Salomon, rovněž nedávno zrekonstruovaná, poskytuje Mělnická bouda komplexní zdravotní, pedagogicko-psychologickou i sociální péči.

Čtěte takéMělnická bouda - Dětská ozdravovna Pec pod Sněžkou

„Zájem o pobyt dětí v krajských ozdravovnách letos opět stoupl. Za uplynulých 11 měsíců tohoto roku v nich bylo odléčeno více než 2100 dětí. Vloni to byly necelé dva tisíce dětí,“ dodává náměstek Aleš Cabicar.

Nejvhodnějším obdobím pro pobyt v dětské ozdravovně je období podzimních inverzí, kdy se průmyslové aglomerace dusí ve smogu a na horách je sluníčko a čistý vzduch. Dalším vhodným obdobím je období jara, kdy zejména alergici mohu přečkat období květu silně alergizujících rostlin na horách, kde jsou ještě zbytky sněhu a vrátit se do nížin až po jejich odkvětu a vyhnout se tak kontaktu s alergenem.

Mělnická bouda prošla rekonstrukcí interiéru

Královéhradecký kraj je zřizovatelem dalších tří ozdravoven: DO Království v Nemojově, DO Bedřichov ve Špindlerově Mlýně a DO Svatý Petr také ve Špindlerově Mlýně. A zároveň je jediným krajem, který dětské ozdravovny provozuje.

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související